Plantarea incorecta a vitei de vie sporeste inghetul acesteia

Cele mai periculoase ingheturi si brume sunt acelea care se produc in afara sezonului lor, in anotimpurile de tranzitie de la iarna la vara si invers. In aceste intervale, vita de vie sufera degeraturi uneori destul de grave,  care pot afecta intreaga recolta. Mai mult ca atit producatorii de vita de vie care nu tin cont de corectitudinea plantarii si de relieful unde a fost amplasata plantatia de vita de vie, au mult de pierdut si chiar in acest an vor suferi  dupa ce vor stringe roada, “ne-a spus seful laboratorului “Ameliorare genetica si clonala a vitei de vie” de  la Institutul de Agricultura si Tehnologii Alimentare , Tudor Cazacu.

Republica Moldova este una dintre tarile care produce cel mai gustos vin, si asta ne-o dovedeste numarul mare de  exporturi  in tarile CSI si chiar in UE. Doar ca de la an la an tara noastra sau mai bine zis clima din tara noastra este supusa unor schimbari climaterice care afecteaza toate culturile agricole, inclusiv cea din sfera vitivinicola. L-am intrebat pe  Tudor Cazacu seful laboratorului “Ameliorare genetica si clonala a vitei de vie” de  la Institutul de Agricultura si Tehnologii Alimentare, despre soiurile rezistente la inghet si care dupa parerea lui sunt factorii care ar putea preveni aceast fenomen?

M.C. Dle Cazacu care sunt cele mai rezistente la inghet, soiuri de vita de vie?

T.C. Cele mai raspindite soiuri de vita de vie rezistente la frig sunt cele care cresc in extremul Orient si pot rezista pina la minus 35 sau chiar minus 40 grade Celsius.  La noi in tara se cultiva o serie de hibrizi pe baza de specie americana cum ar fi Bacon, Cuderca, Izabella,  acestea pot rezista pina la – 30 de grade. La insituul de vinitcultura s-au facut incrutisari si s-au obtinut o serie de soiuri care au o rezistenta mult mai sporita comparativ cu cele europene si acestea sunt: Caberne, Sauvignon, Muscato-tone, Viking.

M.C. Cum am putea preveni acest fenomen, vrem nu vrem, iarna ne poate aduce multe surprize?

T.C.Pentru a preveni afectarile vitei de vie de temperaturile scazute trebuie sa fim atenti cum influenteaza urmatorii factori asupra vitei de vie dupa iernare, cum ar fi: rezistenta genetica, si anume de unde provine acel soi, al doilea factor ar fi frecventa temperaturilor scazute timp de 10 ani,  daca frecventa temperaturii este de 2 ori mai mare  atunci este obligatoriu sa protejam butucul de vita de vie,obligatoriu trebuie sa-l ingropam pe parcursul iernii.

M.C. Depinde de relief unde este sau va fi plantata vita de vie?

T.C. Desigur ca da, daca e sa vb de relieful tarii noastre, evident ca regiunea si locul plantarii soiului vitei de vie are un rol foarte important. In regiunea de nord a tarii se recomanda sa se planteze soiuri din cultura protejata, adica soiuri care permit sa fie ingropate pe parcursul iernii, in regiunea de sud frecventa temperaturilor este mai mica  si acolo se recomanda cultura neprotejata, adica riscul de inghetare este mai mic, dar este important si locul unde va fi plantata vita de vie. Amplasarea in locurile joase unde frecventa temperaturilor scazute este mai mare, atunci si riscul ingheturilor de toamna cit si cel de primavara este mai mare, de aceea se recomanda de-a planta vita de vie pe pante pe versanti unde aerul rece ajunge mai greu.

M.C. Care sunt regiunile care au avut mai mult de suferit iarna aceasta?

T.C. Anul acesta in partile sud ale tarii Stefan Voda, Causeni, unde nu a fost zapada si vintul a afectat direct vita de vie, evident ca roada va fi mica, pe cind la Telenesti, regiune considerata mai la nord, plantatia de vita de vie fiind amplasata corect, din poartea de sus a versantilor, pierderile de roade vor fi foarte mici. 

M.C. Ce sfat le dati producatorilor de soiuri de vita de vie?

T.C. Atunci cind urmeaza sa fie facuta o plantatie de vita de vie trebuie sa se tina cont in primul rind de regiunea unde va fi plantata, locul amplasarii si nu in ultimul rind soiul de vita de vie, astfel incit sa nu fie afectata plantatia de eventualele ingheturi sau vinturi reci. Anul acesta cred ca deja producatorii de la noi din tara vor avea de suferit deoarece nu au tinut cont de factorii enumerati mai sus.

Va multumim.

In tabelul de mai jos sunt prezentate valorile  temperaturilor(°C) inregistrate la nivelul care produc vatamarea vitei de vie

In ultimii ani cele mai mari pagube pentru sectorul agricol au fost pricinuite de ingheturile din: 15 aprilie, 18 mai si 18 octombrie 2001, 5-9 aprilie si 15-17aprilie 2003, precum si cele din 15-17 aprilie si 11 septembrie 2004.

Vezi mai jos galerie foto cu cele mai rezistente la frig soiuri de vita de vie de la noi din tara

This slideshow requires JavaScript.

autor Mariana Cotovitchi

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s