Pasajele subterane ale Chișinăului – patrimoniul de ”povară” a municipalității

Iesire din subterana spre Academia de Stiinte a Moldovei (ASM). Foto by Marian Cepoi

Scări dărâmate, găuri, unde și unde câte o lumină, gherete demolate, gunoi împrăștiat și lăsat cu lunile, sticle, mizerie, miros puternic de urină. Așa arată pasajul subteran de langa Academia de Științe a Moldovei. În starea acestei treceri de pietoni sunt și alte pasaje din Chișinău. În timp ce unele instituții adiacente se arată nemulțumite de starea lucrurilor, autoritățile incearca sa imparta responsabilitatea cu arendasii spatiilor subterane. 

Atentie pe unde calcati la iesirea din subterna de la ASM. Foto by Marian Cepoi

În repetate rânduri administrația Academiei de Științe a Moldovei a încercat să dezlege problema salubrizării subteranei din preajmă, care le aduce prejudicii de imagine. Tatiana Manole, șef energitician de la Academie, spune că administrația Academiei de Științe pălește cu obrazul când au în vizită delegații străine. ,,În calitate de instituție de stat Academia de Științe nu poate angaja un măturător pentru subterana din preajmă, pentru că aceasta nu ține de Academie, ci de Primărie. Iarna, noi am curățat scările de zăpadă deoatrece era imposibil de trecut”, se plânge Tatiana Manole. Ba mai mult, spune ea, Academia de Științe a trimis de mai multe ori scrisori oficiale Direcției Municipale de transport și căi de comunicare, și chiar ne-am adresat, personal, dl-ului Ponomarenco, dar curățenie se face ocazional.

Iesirea spre Galeria de Arta Brancusi, aceasi subterana. Foto by Marian Cepoi

Nici Spitalul Municipal nr. 1 din Capitală, care are în apropiere un pasaj subteran cu un puternic iz de urină, invocă același motiv- că nu poate angaja vreo persoană ca să facă ordine în subterană. Victor Sajin, șeful gospodăriei spitalului susține că spitalul are 2 măturători, cu un salariu de 1000 de lei, care au grijă de cele 6 ha ale spitalului. Astfel, adaugă acesta, cum ar putea fi obligați angajații să facă curat și în subterana care nu ține de instituția lor.

Interiorul subteranei de la intersectia bl. Stefan cel Mare/str. Ciuflea. Foto by Marian Cepoi

”De pasajele date în arendă au grijă arendasii…”

Conform unui documet al Direcției Municipale, din cele 18 pasaje subterane din Chisinau 15 sunt date în arendă agenților economici. Acestea inchiriaza de la 2 până la 800 de mp2.

Oleg Ponomarenco, Directia muncipala de transport si cai de comunicare. Foto by Lidia Prisac

Contactați, cei de la Direcția municipală de transport și căi de comunicare, au subliniat că pasajul de langa Academia de Științe este dat în arendă, iar întreținerea acestuia, inclusiv curțenia, reparația este în competența celuia care l-a închiriat.

Ghenadie Ivascenco, consilier municipal. Foto by Lidia Prisac

Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Primăriei spune că subteranele sunt un patrimoniu al Primăriei și că de pasajele subterane au grijă autoritățile locale. Ele sunt in responsabilitatea Primăiei, consiliilor locale si a Direcției. Oficial subteranele se afla la balanta Exgrupo, in competentele carea intra ingrijirea acestora. 

Dacă pasajele subterane sunt date în arendă, tot Direcția de transport este responsabilă de starea lor. Dacă ea are contract cu cineva și ei fac o părte din lucru asta nu-i scuteste pe funcționarii directiei de monitorizarea subteranelor. Asfel, de ceea ce se întâmplă în pasaje sunt responsabili doar ei.

Oleg Ponomarenco, șeful secției margeting a Direcției transport public spune ca ,,reparația este pe seama noastră, iar  întreținerea tine de chiriasi”.

Potrivit funcționarului, controalele au loc permanent: ,,avem o secție- secția control si colaboratori care verifică, eu personal merg și verific. Arendașii cer să le fie întoarsă suma pentru întreținerea pasajului însă conform contracului ei sunt obligați să întrețină pasajul din banii proprii. Controale sunt îndeajuns, aici chiar nu e nicio problemă. Eu nu pot să spun că este ideal dar nu este dezordine în toate”, adauga acesta.

Documente pentru de prelungirea arendei dar fara sorti de izbanda. Foto by Marian Cepoi

Deși responsabilitatea de a face curățenie în pasajele subterane revine arendașilor, Anatolie Rotari, directorul firmei ,,Xenia Rotari” care inchiriaza pasajul subteran de langa Academia de Științe spune: ,,eu nu fac curat fiindcă nu activez, iar nu activez fiindcă mi-a expirat contractul de arendă și nu mi s-a dat nici autorizație de comercializare. Pentru ce să fac curat, de unde să i-au bani? De inundații tot eu răspund nu am primit nicun ban petru pagube. Iată am scris cerere de renunțare la pasaj. Mă duc, acesta nu este bussines”.

Chiriasii pasajelor au datorii de zeci de mii de lei la Primărie

Oleg Ponomarenco spune că toți plătesc arenda fără nicio problemă, înafară de doi arendași: de la Izmail si de langa Academia de Științe.

Anatolie Rotari, spune că nu a mai putut activa din 2009 fiindcă nu i s-a mai oferit autorizație de activitate până la examinarea cererii de prelungire a arendei. Acum pasajul este cel mai murdar din capitală.

Ponomarenco sustine ca pasajului de la Academia de Științe nu poate activa doarece nu si-a achitat datoriile. “Prin decizia Consiliului Municipal arendasul are 230 m2, dar neavînd nevoie de toți, plătea pentru un metraj mai mic de 200”, afirma șeful secției margeting a Direcției transport public. ,,Noi prin cererea lui de a-i prelungi perioada de arendă înțelegem că el vrea să activeze mai departe. Înseamnă că trebuie să plătească pentru această arendă și pentru cei trei ani(din 2009) de când nu a mai activat, dar oficial a deținut arenda asupra pasajului. Acum Primăria îi cere aceste datorii care se ridica la 70 de mii de lei, mai spune șeful secției marketing, Oleg Ponomarenco.

Adrian Boldurescu, directorul Direcției transport public sustine ca dacă arendașul pasajului nu activeaza, atunci el trebuie sa aduca la cunoștință aceasta si doar dupa subterana este trecuta la balanta Exgrupo.

Primăria nu-și poate gestiona patrimoniul 

Ghenadie, Ivascenco, președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Primăriei spune că responsabili de patrimoniul municipal este primarul și Consiliul municipal. Nu există la Primărie o subdiviziune care să se ocupe strict de patrimoniu, ci acesta este împrăștiat oriunde. Primăria este un gen de gorispolkom, nu conștientizează că ea are o proprietate, nu conștientizează că ea singură trebuie să facă politici publice, etc. După destrămarea URSS, Direcției Muncipale de Transport i-a revenit inerțial patrimoniul municipal – pasajele subterane. Ei neavând habar cum să gestioneze un patrimoniu. De patrimoniu răspund vreo 20 de direcții din Primărie și nici una nu o face bine, adaugă Ivașcenco.

Intrarea in pasajul subteran e pe str. Izmail

,,Noi vedem că pasajele subterane sunt într-o situație deplorabilă, agenții economici își bat capul doar de propria afacere, noi ca municipalitate nu le-am dat contract veșnic, acum trebui să revenim la varianta zero, dacă avem nevoie de acest parteneriat public pivat sau nu… Aceste pasaje au fost date în chirie pe o anumită perioadă, a fost greșeala Primăriei că aceste contracte au fost extinse. Sunt 2 variante. Ori le dăm în arendă unor antreprenori mari, care să răspundă de toată starea pasajului și care la rândul lor vor putea să dea în arendă altor antreprenori mai mici. Sau să le dăm în arendă mai multor atreprenori mici, iar din banii pentru arendă Primăria să răspundă de curățenia pasajelor, spune consilierul Ghenadie Ivașcenco.

Potrivit Primăriei în Chișinău sunt 18 pasaje subterane dintre care 15 sunt date în arendă. Celelate, din preajma magazinului MallDova, din zona aeroportului și cel de pe str. M. Sadoveanu, de la Ciocana sunt gestionate de Direcția muncipală de transport și curățenia în ele este întreținută de întreprinderea muncipală Exgrupo.

                           Pentru Scoala de Studii Avansate in Jurnalism, Lidia Prisac si Marian Cepoi.

Advertisements

About magazinexenon

I have a son
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s