Afacere ilegală cu flori înscrise în Cartea Roşie sau fenomenul ghioceilor

Deși ghioceii sunt incluși în Cartea Roşie, iar vânzarea lor este strict interzisă de lege, unii comercianţi mai curajoși îi vînd chiar sub nasul primăriei. Cu riscul de a înhata amenzi usturatoare oamenii se justifică că recurg la măsuri ilegale pentru a supraviețui.

În capitală comercianții ilegali susțin că se ,,înțeleg bine” cu oamenii legii ,,De poliție nu avem frică, ne lămurim noi cu ei”

 Maria comercializează flori de primavară mai bine de 4 ani. Femeia spune ca și-ar dori o alta ocupație, doar că la noi în stat mamele cu mai mulți copii sunt discriminate de angajatori și refuzate în cele mai dese cazuri spre angajare. De aceea se vede impusă de situație să comercializeze aceste flori ,,Nu-i deajuns că suntem oameni bătuți de soartă, dar pe deasupra trebuie sa inchidem ochii poliției ca să nu ne obijduiască și să ne  fugărească. Am acasă trei copii minori și trebuie să-i hrănesc cu ceva… “

Velentin, invalid de gradul doi este și el unul din numeroșii comercianți ilegali de flori primăvăratice care se plînge și el pe viață grea și profită de posibilitatea de a cîștigă un ban ,, Știu că încalc legea, dar n-am ce face. Trebuie să mănînc ceva, să trăiesc… Banii care-i cîștig la muncă de bază nu-mi ajung și pensia de invalid e foarte mică. Așa că de nevoie sunt aici și vînd aceste flori. Dacă mă vor amenda, nu voi avea cu ce sa plătesc această amendă”, oftînd a adaugat bărbatul.

Întrebată de ce se aventurează să vîndă ilegal flori, și Tatiana în aceeași ordine de idei dă vina pe sărăcie. Femeia povestește că deja nu mai duce cont anilor de cînd vine în fiecrare primăvară în capitală și vinde chiar sub nasul primăriei flori culese din codri. ,,Aici e cel mai mare flux de oameni si ai cea mai mare probabilitate sa-ti vinzi marfa”. De poliție zice că nu are frică ,,ne lamurim noi și cu ei” punctează cu un zîmbet femeia.

Comercianții de flori de la marginea pădurilor afirmă că sunt bătuți, nu amendați

La periferii și la marginea codrilor se poate de urmărit o cu totul altă povesteste. Aici aşa-zişii afacerişti propun spre vânzare ghiocei și viorele cu 10 lei buchetul. Acești comercianții sunt speriați și la vederea aparatului de fotografiat își lăsau marfa pe unde nimerea si o luau la fuga prin pădure. În încercarea de-a vorbi cu ei, dispăreau într-o clipită. Un bărbat mai curajos de fire a rămas să explice că se tem de pentru că au fost cazuri cînd poliția i-au bătut și le-au confiscat marfa.

 Autoritățile arunca responsabilitatea de pe un teren la altul

Rugat să comenteze fenomenul prin care pe de o parte comercianții din Chișinău spun că se ,,înțeleg bine” cu oamenii legii, iar pe de altă parte cei de la marginea codrilor acuză că sunt chiar bătuți de poliție, Adrian Jovmir purtatorul de cuvint MAI susține că, nu există nici o plîngere înregistrată referitor la cazurile de agresie  care s-ar fi întîmplat cu comercianții de flori  de la marginea codrilor. Însă ce ține de vinzătorii ilegali din Chișinău, Jovmir spune că se întreprind măsuri. ,,Se întocmește proces verbal și acesta ajunge la Inspectoratul Ecologic de Stat. Acolo deja se ia decizie dacă să se aplice sau nu amendă persoanelor în cauza”.  Dar cel mai rau, afirmă oficialul,  este faptul că după întocmirea procesului verbal,vînzătorii își iau marfa și continuă să o realizeze pe străzile orașului. 

Solicitată să comenteze cum  se decide amendarea comercianților ilegali de flori, Lilia Eladi, consultant la Ministerul Mediului a menţionat că în competența Inspectoratului Ecologic de Stat este amendarea doar pentru colectarea plantelor ce se află incluse în Cartea Roșie, dar nu și pentru comercializarea lor. Poliția este cea responsabilă de amendare pentru comercializarea acestor flori”, a punctat Lidia Eladi.

În vînzare sunt și ghiocei de seră. Florile se deosebesc însă de cele din pădure prin miros dar și preț. Astfel  un ghiocel de seră costă 5 lei. Aceasta și îi motivează pe unii cumpărători să facă coadă la comercianții ilegali de flori. 

nzarea florilor de primăvară durează trei luni. Cei care le vînd pe cele culese din codri, ştiu, însă, că afacerea este ilegală.  Codul Contravenţional prevede o amendă de până la 2.000 de lei pentru colectarea și nimicirea florilor incluse în Cartea Roşie. Conform datelor poliției de la începutul sezonului, au fost întocmite nu mai mult de 5  procese verbale.

Advertisements

About dianaspatareleu

never, never give up !
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s