Vinul roşu moldovenesc – “tinereţe fără bătrîneţe”?

poza simbol

De cele mai multe ori cind bem vin ne urăm sănătate. Tot auzim că vinul face bine. Care este acel bine pe care ni-l face vinul? De ce ne face bine vinul?

Băutura foarte populară şi preferată a bucătariei moldoveneşti –  vinul roşu este un produs găsit în multe varietăţi, reflectînd diversitatea solului, a climatului şi a culturii din care face parte.
Subiect de nesfîrşite dezbateri medicale, importanţa vinului roşu pentru sănătate se pare că a fost stabilită: consumul a 1 – 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor inimii. Şi totuşi, deseori lipsa de masură duce la grave afecţiuni.

Natalia Matcaş, medic terapeut de la centrul medicilor de familie nr. 10 din capitală spune că vinul roşu are multe beneficii, doar că trebuie de ştiut măsura.  Potrivit acesteia, un vin de calitate are doar efecte benefice asupra organismului uman.

Iată care sînt beneficiile vinului roşu

 • Antioxidanţii

  Vinul conţine antioxidanţi, în special resveratrolul – substanţă găsită în sîmburii şi pieliţa strugurilor. Antioxidanţii luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele sănătoase împotriva atacului acestora.
 • Prevenirea cancerului

  Potrivit unor studii de laborator specialiştii au scos in evidenta faptul că resveratrolul are şi proprietăţi anti-cancerigene. Acţiunea sa a fost observată în următoarele direcţii: minimizarea mutaţiilor de ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave şi blocarea creării de vase de sînge în jurul tumorii, pentru a o hrăni. Acest antioxidant are şi capacitatea de a înhiba răspîndirea celulelor bolnave în alte zone (metastaza).
 • Subţierea sîngelui
 • Resveratrolul are un rol important şi în subţierea sîngelui. El acţionează prompt, împiedicînd trombocitele (celulele implicate în formarea cheagurilor de sînge) să se alipească. Prin acest mecanism, resveratrolul poate împiedica apariţia infarctului.

Ce  rău ne poate provoca vinul roşu

 • Dureri de cap

  Această durere este cauzată de tanin, o substanţă chimică responsabilă pentru culoarea roşie şi pentru gustul puternic al vinului roşu. Această chimicală se găseşte  în pieliţa strugurilor – de aceea este mult mai rar întîlnită în cazul vinului alb. Taninul poate provoca şi migrene.
 • Caloriile din alcool

 • Situată printre cele mai mici neplăceri cauzate de alcool, problema caloriilor este demnă de menţionat pentru cei care îşi supraveghează serios silueta. Un pahar de 125 ml conţine aproximativ 80 de calorii. De aceea, cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sărac în proteine şi calorii.  
 • Tabelul băuturilor alcoolizate
 • 1 pahar de vin roşu – 10° (150 ml) = 82Kcal
  1 pahar de vin alb – 11° (150 ml) = 105Kcal
  1 pahar de muscat (150 ml) = 240kcal
  1 pahar vodka (150ml) = 163 kcal

  1 cupă de şampanie (150ml) = 105 -180 kcal

  1 bere (330 ml) = 125 – 200 kcal

  1 pahar de martini (80ml) = 128 kcal

  1 pahar de gin (80ml) = 177 kcal

  1 pahar wiski (40ml) = 100 kcal

  • Accidentele
  • Alcoolul în cantităţi mari reduce capacitatea de concentrare şi atenţia, încetineşte activitatea cerebrală şi blochează reflexele. Contribuţia lui nefastă se face simţită în toate tipurile de accidente, în special, în cele rutiere.

  Potrivit datelor oferite de poliţia rutieră, de la începutul lunii martie, în Moldova din numărul total de contravenţii înregistrate 170  sînt pentru stare de ebrietate.

  Ultimul grav accident provocat de un şofer aflat în stare de ebrietate şi care a şocat întreaga Republica s-a produs pe 12 februarie anul curent în satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă. În urma acestui accident o bunică şi doi băieţei de 2 şi, respectiv, 3 anişori şi-au pierdut viaţa.

  • Interacţiunea cu medicamentele

  Se ştie că regula generală că alcoolul nu se amestecă niciodată cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este stocat în ficat şi poate interfera cu acţiunea substanţelor medicamentoase în mod nedorit. Combinaţia dintre somnifere şi băutură este în mod special periculoasă.

  • Probleme grave de sănătate

  Deseori, problemele de sănătate asociate consumului de alcool se leagă, în primul rînd, de utilizarea peste măsura şi  regulată a vinului. Medicii spun că femeile sînt supuse unui risc mai mare în ceea ce priveşte influenţa negativă a vinului decît bărbaţii. Iată la ce boli poate duce consumul excesiv de alcool in general si de vin in particular:

   – distrugerea ficatului (ciroza)
  – osteoporoza
  – riscul de cancer de diferite tipuri: de gît, de ficat, de sîn, de esofag
  – presiune arterială ridicată
  – ulcere de stomac
  – afectarea muşchiului inimii
  – pancreatită acută şi cronică
  – obezitate.

  Ce înseamnă “a bea cu măsura”?

  Sfatul medicilor de a bea cu măsura este de bun simţ. Totuşi,  cantităţile acceptate de alcool diferă între SUA şi Europa. În cazul Statelor Unite ale Americii, un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi este limita propusă, în timp ce în statele europene femeile pot consuma între 2-3 pahare pe zi, iar bărbaţii 3-4.

  În Moldova, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor a atins cifra de 10-12 litri, anual. Respectiv, această situaţie a sporit majorarea mortalităţii generale a populaţiei, negativ a influenţat asupra situaţiei demografice din teritoriu, a sporit violenţa şi agresivitatea familială, suicidele etc. Se estimează că există circa 48 000 persoane afectate de alcoolism cronic.  În fiecare zi consumă alcool, conform raportării, 3,8 la sută dintre bărbaţi, faţă de 0,7 la sută femei.

  În concluzie,  fiecare persoană ar trebui să îşi stabilească propria limită, pentru a bea de plăcere şi în cantităţi rezonabile, fără a se supune vreunui risc de sănătate.
  Şi doar vinul băut la masă, împreună cu familia sau cu prietenii, are şi efecte psihologice benefice, alungă sau diminuează stresul, creează plăcere şi bună dis­poziţie.

  Să fiţi sănătoşi!!!

   

Advertisements

About bogdanel04

28 de ani, casatorita, am un copil, sunt studenta la SSAJ.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s