Țara viței de vie rămîne fără struguri anul acesta

Jumătate din plantațiile de vită-de -vie au înghețat în această iarna

 Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, jumătate din plantațiile de viță-de-vie au înghețat în această iarna. Unii experți au făcut deja unele anticipări astfel, anul acesta, pe piața din țară vom avea o insuficiență de struguri, ceea ce va condiționa creșterea prețului și a importului la struguri.

Dacă anul trecut viticultorii din Republica Moldova au dat lovitura și au avut o roadă foarte bună și vinuri din soiuri alese, atunci anul acesta mulți dintre ei ar putea fluiera a pagubă.

Vasile Matei, un fermier din raionul Criuleni deține cinci hectare de viță-de-vie, dintre care 60% sunt soiuri de masă, iar  40% soiuri tehnice. Pierderile de anul acesta sunt enorme, deoarece gerul l-a luat prin surprindere și nu a reușit să îngroape toată  vița-de-vie cu pămînt spune bărbatul.

” Peste 50 la sută din plantație a înghețat. Cel mai mult au înghețat soiurile de masă în care anul trecut am investit cel mai mult, cu gîndul ca anul acesta să-mi răscumpăr cheltuielile din realizarea strugurilor de masă, dar văd că socoteala nu mi-a ieșit. Voi fi nevoit să fac iarăși un împrumut de la bancă și să reînnoiesc butașii, altfel risc să rămîn cu terenul în paragină. Sper ca statul măcar anul acesta se va ține de promisiune și o să ne ofere nouă viticultorilor ajutor”, a mai adăugat Valeriu.

Și oamenii de la sate ard de nerăbdare să afle ce le-a mai rămas din vița-de-vie după gerurile din această iarnă. Moș Ion din s. Hirtopul Mare, r. Criuleni spune că va fi nevoit să taie mult din vie.

„Iarna a fost nemiloasă anul acesta. Am început să curăț via din ogradă și săraca tare e uscată, dacă în sat a înghețat așa de tare, atunci pe deal e și mai strașnic. Dacă o astupam cu pămînt poate scăpa cît de cît, dar așa voi fi nevoit să o reînnoiesc. Însă struguri anul acesta nu prea vom avea, așa de gustat numai”, a mai spus bărbatul.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii

Potrivit Asociației Producătorilor de Struguri în situația celor doi se află toți viticultorii din Moldova. Totuși, există motive de optimism pentru producătorii de struguri, așa cum am aflat de la Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii.

”Statul are cîteva metode de a sprijini viticultorii, prima este subvenționarea în agricultură, deoarece statul susține producătorii agricoli nerambursabil,iar a doua este asigurarea în agricultură, noi la culturile de valoare înaltă compensăm cu 60 la sută din prima de asigurare,” a declarat ministrul.

L-am întrebat pe președintele Asociației Producătorilor de Struguri, Sergiu Verșa, cîtă încredere are în declarația ministrului.

” Noi așteptăm în fiecare an ajutor, dar rămînem doar cu promisiunea, deoarece cînd vine vorba de subvenții statul ne spune că suntem independenți și trebuie să ne gîndim bine cînd pornim o afacere. Așa că sperăm însă, nu prea mai avem încredere în promisiunile celor de la guvernare”, a spus Sergiu.

Expertul Tudor Cazacu spune că atît soiurile de masă cît și soiurile tehnice au înghețat în aceiași măsură, în funcție de regiunea unde sunt amplasate plantațiile și de starea în care se aflau înainte de îngheț. Expertul spune că pierderile din acest an au la bază mai mulți factori.

”Factorul principal rămîne a fi amplasarea plantațiilor, doi depinde de starea în care se aflau plantațiile înainte de înghețuri, al treilea de rezistența genetică a soiurilor, deoarece sunt soiuri care au fost afectate mai puternic și altele care au fost afectate mai puțin și nu în ultimul rînd de felul în care au fost îngrijite viile.”

Expertul mai susține că  anul acesta va fi o insuficiență de struguri pe piață, care va condiționa o serie de consecințe.

” Faptul că prețul la strugurii de anul acesta va crește este deja evident, deoarece pierderile la plantații este enorm,  aceste pierderi vor duce la creșterea importului de struguri pentru anul acesta și la scăderea exportului,” a mai adăugat expertul.

În 2011, roada totală de struguri a constituit aproape 600 de mii de tone.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment