Vinificatorii moldoveni nu pot accesa banii europeni

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Multașteptatul credit, de 75 milioane de euro, al Băncii Europene de Investiții este destinat  lansării unor noi afaceri vitivinicole și modernizării tehnologice a vinăriilor. Dar, producătorilor mai puțin le arde de aceasta deoarece majoritatea au credite la bănci pe care nu sunt în stare să le ramburseze.  

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat într-un interviu anterior, acordat unui site, că BEI a acordat acest credit, în primul rînd, pentru producerea vinurilor de calitate, care se numesc vinuri de origine controlată sau indicaţii geografice controlate, dar şi pentru modernizarea întreprinderilor producătoare de vinuri. Creditul cuprinde toată ramura vitivinicolă, începînd de la pepinierit, podgorii, prelucrarea viţei de vie şi prelucrarea primară, pînă la modernizarea laboratoarelor. Banii au fost acordaţi statului pe o perioadă de 12 ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, iar rata dobînzii nu va depăşi 3%. Sectorul vinificaţiei va beneficia de 50% din credit, viticultura – 35%, industriile conexe – 20%, iar restul banilor vor fi direcţionaţi spre dotarea laboratoarelor şi instruirea capitalului uman.

În același timp, vinificatorul Sergiu Galușca de la Asociația Micilor Producători de Vinuri ne spune că vinificatorii nu pot lua acest credit deoarece ”îndatorarea în ramură, pentru anul 2011, a constituit un miliard de lei credite luate de la bănci”.

În susținerea celor spuse de Sergiu Galușca, vine afirmația vinificatorului Sergiu Panuș. ”În 2005-2006, noi am luat un credit de la Banca Socială pentru procurarea butașilor, sădirii viței de vie și renovării utilajului. Creditul eliberat, atunci, în lei, avea o dobândă de 13 la sută. Ulterior prin 2009, banca a mărit procentul dobânzii cu 23-24 la sută. Aceasta, practic, ne-a blochat activitatea. Neavând volumul necesar de vânzări, după embargoul stabilit de Rusia, nu suntem în stare să acoperim creditul”, a declarat Sergiu Panuș, directorul companiei Carahasani-Vin. Acesta mai spune că, la programul de credit al BEI ar putea să recurgă puțini antreprenori care vor trebui să pornească de la zero în situația în care programul nu prevede vreun ajutor de achitare a datoriilor față de bănci a datornicilor ci plantarea unor noi hectare de viță de vie, pelucrarea primară pecum și modernizarea  vinăriilor.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat în același interviu, că posibilitatea utilizării creditului pentru acoperirea datoriilor actuale față de bănci ale agenţilor economici este exclusă. Pe moment Guvernul negociază cu alte bănci din străinătate, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și cu Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare, posibilitatea de recreditare a vinificatorilor şi viticultorilor care au luat credite din bănci pentru dezvoltarea sectorului încă înainte de anul 2006. Acesta a mai spus că se va încerca negocierea cu băncile locale reeşalonarea datoriilor şi contractelor care au fost încheiate cu agenţii economici.

Concomitent, Viorel Chivriga, coordonatorul de programe de la IDIS Viitorul, semnalează că, deși, acest credit de la BEI este un indiciu bun pentru producătorii vitivinicoli, situația în sector este precară iar o bună parte a vinificatorilor sunt faliți. ”Conform datelor IDIS Viitorul peste 40% din agenții economici din sector sunt într-o situație complicată de insolvabilitate. Mulți întreprinzători au gajate întreprinderile vinicole…”, atrage atenția acesta.

Pe de altă parte Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol de la Ministerul Agriculturii declară că ”ceva mai avantajos, la momentul actual pentru vinificatori, decât acest credit, care constituie 5 la sută la dolar, 5 și ceva la euro și 11 la sută la lei, nu există”. Iurie Brumărel mai spune că actualmente, în lucru pentru acest program  sunt 23 de cereri, iar condiția principală pentru acordarea creditului este întrunirea calității de antreprenor activ cu o istorie creditară pozitivă.

Normal ar fi ca dobânda creditului să fie ca în statele europene…”

Deși unii se arată entuziasmați de creditul oferit de BEI, alții il consideră prea scump și neavantajos. Nelly Sonic, vicepreședintele fabricii Lion-Gri, crede că dobânda de pe urma creditului este  mare și ar putea falimenta unii producători.

În același timp, Victor Bădărău, secretarul general al Asociației Vinificatorilor, în speranță că rata dobânzii la creditul BEI nu va fi prea mare crede că acesta este avantajos pentru că oferă o vacanță de 4 ani. Concomitent, însă, recunoaște că cei din sectorul vitivinicol sunt la pământ având datorii la bănci. ”Sigur că s-ar dori o rată a dobânzii de 4,5 la sută, dar băncile au riscul lor, și nu prea știu cine se va porni să ia aceste credite”, spune acesta. 

”Dacă rata dobânzii ar fi de 7-8 la sută, noi am putea față lucrurilor, însă pe bănci nu le interesează că se distrug întreprinderile, important ca indicile băncilor să fie adecvat”, spune Sergiu Panuș, directorul companiei Carahasani-Vin.

Efectul banilor împrumutați de la BEI sectorului vitivinicol ar putea fi resimțit abia în 5 ani…”

Embargoul din 2006 stabilit de Federația Rusă și-a lăsat o amprentă vizibil negativă asupra sectorului vitivinicol din Moldova. ”Când piața de desfacere din est a fost închisă guvernarea de atunci nu a intervenit nicicum pentru a ajuta întreprinzătorii vitivinicoli. Astăzi, situația în această ramură este dezastruoasă. Efectul de redresare în acest sector prin intermediul creditului oferit de BEI ar putea fi resimțit abia în vreo 5 ani” ne spune Ion Tornea, expertul asociat de la IDIS Viitorul.

Pe de altă parte, Iurie Brumărel de la Ministerul Agriculturii ne informează că minimul necesar de investiție în sectorul vitivinicol, pentru 5-10 ani, ar fi 400-500 mil de euro, iar pentru reformarea și restructurarea masivă a acestui sector ar fi necesar 1 miliard de euro.

Amintim că banii au fost împrumutați de la BEI pe o perioadă de 10 ani. Agenții economici din ramura vinificației vor putea beneficia de credite de la 25 mii euro până la 5 milioane de euro iar cei din sectorul viticol – de maximum 2 milioane de euro.

Pentru Școala de Studii Avansate în Junalism, Lidia Prisac


Advertisements

About magazinexenon

I have a son
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s