Asociațiile de veterani în conflict după 20 de ani de la încetarea focului

Pe an ce trece Asociaţiile de veterani de la războiul transnistrian devin tot mai dezmembrate iar ca rezultata ele nu sunt suficient de puternice pentru a face presiuni asupra Guvernului şi a-şi îndeplini scopul de baza- de a apăra interesele veteranilor de război.

Intrigile interne îi divizează pe veterani  în zeci de organizații care nu pot ajunge la viziuni comune nici chiar în cele mai esențiale și acute probleme cu care se confruntă, cum ar fi: asistența socială, ajutorul invalizilor și acordarea locuințelor. Divergențele dintre cele peste 18 organizații republicane și locale apar din mai multe motive: listele celor care au luptat, problema recunoaşterii voluntarilor sau criteriul politico-etnic, etc.

Din 31 de mii doar jumătate au luptat

Anatolie Caraman, președintele Asociației Combatanților de război ,,Tiras-Tighina” Foto: Marian Cepoi

,,Dacă aveam 31 de mii de oameni ajungeam până la Moscova”, spune indignat președintele organizației de combatanți ai războiului de la Nistru, Anatolie Caraman.

,,La conflict au participat nu mai mult de 12-13 mii de oameni. Nu 31 de mii aşa cum arată
datele oficiale. Restul 17 mii de participanți au fost incluși pe listele veteranilor de război pentru a beneficia de indemnizațiile de veteran”, adaugă președintele organizației.

Și de acest lucru sunt vinovați președinții de raione împreună cu președinții de Asociații ale veteranilor care au funcția de a-i recunoaște pe cei ce au luptat, spune președintele Uniunii Naționale a Veteranilor ,,Sf. Ghoerghe”, Victor Alerguș.

Victor Alerguș, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor ,,Fs. Gheorghe” Foto: Marian Cepoi

,,La început asta a fost o afacere destul de profitabilă. Prin niște înțelegeri au fost înscriși în listele veteranilor de război mai mulți oameni care nu au ținut arma în mână sau au părăsit locul de luptă. Atunci se dădeau apartamente la jumate de preț și alte benefici de care au avut parte.

Nici acum aceste liste nu sunt revizuite. La moment Guvernul lucrează la un proiect de revizuire a listelor, dar simt eu, că asta nu se va întâmpla foarte repede și va fi un scandal mare între Asociații”, mai spune Alerguș.

Vicepremierul pe probleme sociale , Mihai Moldovanu spune că Guvernul va efectua în scurt timp o revizuire a listelor dar cât de bine şi cât de repede se va face depine tot de asociaţiile veteranilor care nu sunt întro relaţie tocmai bună, recunoaşte oficialul.

,,Iar de listele suplimentate cu mii de veterani care nu merită acest statut este rezultatul fostei guvernări”,  a mai adăugă vicepremierul.

Problema voluntarilor

Preşedintele Uniunii Naţionale a Voluntarilor de Război, Sergiu Caracai spune că voluntarii nu sunt recunscuţi ca categorie aparte participantă la confict. Şi chiar dacă ca categorie sunt vizaţi de legea cu privire la veterani adopată în 2003, la modul practic ei nu pot beneficia de toate indemnizaţiile fiindcă nu au fost nici carabinieri, nici poliţişti, nici echipe cu destinaţie specială, mai spune preşedintele Uniunii Voluntarilor.

Însă, Mihai Moldovanu spune că voluntarii sunt recunoscuţi ca veterani de război, conform legii din 2003 şi că pot beneficia toate privilegiilor de pe care le oferă această lege.

De aici apar şi disensiunile, fiindcă nici unele Ascociaţii de veterani nu-i recunosc pe voluntari.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor, Victor Alerguș mai spune că este indignat de faptul că voluntarii din războiul de la Nistru îşi doresc un statut aparte. Potrivit lui, legislaţia în vigoare referitoare la veterani reflectă adecvat situaţia diferitelor categorii de veterani de război, existente la moment în Republica Moldova.

,,Şi apoi nu-i putem compara pe poliţişti şi miltarii care stăteau în prima linie de lupta cu voluntarii sau cu cei care stăteau pe linia a treia”, mai adaugă Alerguş.

(vezi aici un subiect video despre problema voluntarilor)

Criteriul politic şi etnic

Anatolie Caraman mai spune că un alt motiv pentru care Asociațiile de veterani nu pot fi unite este viziunea acestora asupra aparteneței etnice a cetățenilor RM și a celor care au luptat. Anatolie Caraman susține că organizație pe care o conduce a apărut prima şi este de orientare pro-românească. Anume din acest motiv, ulterior au apărut și alte Asociații, prin  94, pe timpul agrarienilor.

,,Asociații moldoveniste care denigrau ideea de moldoveni- popor român și astfel făceau zâzanie între frații de armă.  Iar cele mai multe asociaţii au apărut pe timpul comuniştilor şi au fost folosite în scopuri politice, prin campanii electorale. Comuniştii aveau nevoie de forţe iar veteranii războiului de la Nistru sunt persoane credibile în societate.  Una din aceste oganizaţii este cea a lui Victor Alerguş, care a apărut în 2005 sub egida directă a preşedintelui Voronin, special pentru a le dezbina pe celelalte. Cum erau recrutaţi membri în această asociaţie? Simplu, mergeau pe la fiecare comisariat şi îi obligau să se încrie în Asociaţie. Erau cu comuniştii iar acum sunt democraţi”, mai subliniază Caraman.

Victor Alerguș, însă recunoaşte deschis că este român, dar nu neagă faptul că Asociaţile de veterani nu pot colabora cu politicul:

,,Ca şi orice altă organizaţie noi vrem să ne ajutăm membrii. De unde din altă parte să căutăm bani dacă nu din proiecte străine şi chiar din colaborarea cu partide politice şi Guvern.

,,Nu-şi pot împărţi locurile, dar pătimim noi”

,,Eu am făcut parte dintr-o asociaţie şi am ieşit fiindcă numai vorba din ei. Implicarea politică e foarte mare şi fiecare încearcă să tragă la turta lui” spune Sergiu, unul din veteranii întâlniți pe 2 martie la comemorarea celor douăzeci de ani de la începerea războiului de la Nistru.

Iar Victor, la fel veteran de război spune că în Asociaţiile de combatanţi este un ,,bardac”, cu mai mulţi conducători  care nu-şi pot împărţi fotoliile, dar în rezultat pătimim noi.

,,Cu ordinul ,,Ştefan cel Mare” în piept pe când la război aduceau cartofi prăjiţi dar noi luptam!? E mare dezordine şi nedreptate. Meritul este al acestor o sumedenie de Asociaţii care activează în interesul cuiva” spune Vasile, un alt participant la conflictul armat din 92 care a venit cu o floare pentru colegii săi căzuți pe câmpul de luptă.

O încercare eşuată de a-i unifica

În 2010, la iniţiativa ministrului apărării, Vitalie Marinuţa s-au convocat toţi preşedinţii de Asociaţi şi s-a încercat formarea unui comitet de veterani care să ia hotărâri comune şi care să reprezinte viziunile tuturor Asociaţiilor de combatanţi.

Anatolie Caraman, preşedintele Tiras-Tighina, care a spus că ar fi bine să existe un magistrat al tuturor Asociaţiilor unde să fie discutate problemele sociale a fost unul din cei care nu a dorit să i-a parte la acest organ.

,,Defapt acolo au fost invitaţi mai mulţi ruşi decât noi, şi în aşa condiţii eu nu am fost de acord”, mai spune colonelul.

Cu aceiaşi propunere vine şi Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT

,, Poate că ar trebui ca fiecare organizaţie să aştearnă pe hârtie punctul său de vedere, adică adevărul său. Şi după aceea să delegaţi reprezentanţi într-un comitet de conciliere ca să apropiaţi poziţiile cât se poate de mult. Va fi greu, dar nu imposibil de găsit adevărul comun”, a spus Igor Boţan.

Advertisements

About mariancepoi

Imi place viata, insa nu o vad fara libertate, dreptate si fara dragoste!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s