Cât lapte este în lapte?

Poza simbol, sursa: http://www.google.com

Lapte praf, grăsimi vegetale și o cantitate mică de lapte natural, aceasta este componența majorității produselor lactate expuse pe rafturile magazinelor în care noi intrăm zilnic. Consumatorii pot doar să intuiască ce conțin acestea în realiate. Și asta din cauza lipsei unor laboratoare specializate care ar testa și verifica conținutul produselor lactate. 

În timp ce consumatorii pot să se lipsească de unele produse alimentare aceasta este mai puțin valabil și pentru produsele lactate, care, de rând cu pâinea, sunt vitale pentru consumul zilnic. 

poza simbol, sursa: http://www.google.com

Produsele lacate au la bază laptele natural în compoziția căruia intră proteine, aminoacizi, grăsime naturală, minerale, glucide, vitamine și anticorpi. În afară de acestea laptele natural mai conține calciu, fosfor și iod. Concomitent, grăsimea laptelui natural conține cantități însemnate de vitamina A, dar mai ales de vitamina D. 

Conform unor specialiști, laptele praf, ce se conține în o bună parte a produselor lactate fabricate pe cale industrilă, este produs din lapte de vacă degresat care în procesul preparării își pierde din proprietăți. Din explicațiile directorului adjunct a Insitutului de Zootehnie a Academiei de Științe a Moldovei, Valentin Focșa, laptele praf poate conține unele elemente, dar nu toate pe care le conține laptele natural.

O altă problemă, confom unor specialiști, ar fi cea legată de stabilirea originii exacte a tipului de grăsime. ”Din păcate, în Republica Moldova nu există laboratoare specializate care ar determina componența naturală a produselor lactate și de ce origine este grăsimea din produse”, menționează șefa Laboratorului de Încercări ale Produselor Agroalimentare din cadrul Institutului Național de Standardizare și Metrologie, Galina Cecico. Din spusele acestea, ceea ce pot verifica laboratoarele este doar procentajul grăsimii din produsele lactate.

Nimeni n-o să vă zică exact din ce sunt fabricate produsele lactate…”

Conform reglementării tehnice a produselor lactate aprecierea calității acestora se face în baza caracateristicelor organoleptice ceea ce presupune corespunderea lor după aspect, consistență, culoare, miros, gust și grad de impurificare.  

ambalarea produselor lactate, sursa: http://www.google.com

Spre exemplu, smântâna prevede următoarele caracteristici organoleptice:


Denumirea indicilor

Caracteristicile smântânei cu grăsimea de

10 %

15 %

20 %

25 %

Consistenţa şi aspectul exterior

Omogenă, potrivit de densă. Aspect lucios. Se admite insuficient densă, puţin viscoasă, prezenţa bulelor unitare de aer, granulozitate neînsemnată.

Omogenă, potrivit de densă. Aspect lucios. Se admite insuficient densă, puţin viscoasă.

Gust şi miros

Pure, lactat acide, cu gust şi aromă pronunţate, caracteristice produsului pasteurizat. Se admite gust slab de furaje.

Culoarea

Albă cu nuanţă cremă, uniformă în toată masa.

Deși Reglemenarea Tehnică a poduselor lactate, aprobată de guvern, stipulează caracteristicile de bază a fiecărui produs în parte, acesta nu indică, exact, din ce materie primă, trebuie să fie fabricat un podus sau altul. Același lucru ni-l confirmă și Galina Cecico, de la Institutul Național de Standardizare și Metrologie, care subliniază că în reglementarea tehnică se indică faptul că produsele trebuie să fie din lapte praf, dar nicăieri nu scrie că nu trebuie de adăugat lapte praf .

 1 l de lapte ambalat conține doar 50% lapte natural…” 

Fermă de vaci, sursa: google.com

Unii producători mici de lapte natural declară că produsele ambalate conțin jumătate și mai mult de lapte praf decât lapte natural. Maxim Tcaci, medic veterinar și proprietarul unei ferme de vaci de la Gura Bâcului, a declarat că la trei zile livrează 30-40 tone de lapte unui antreprenor căruia îi revine cea mai mare parte din piața produselor lactate din Moldova, în timp ce acesta, la rândul lui, produce 100 de tone de poduse lactate. În același timp, poprietarul celor 50 de capete de vaci, spune că laptele ambalat conține doar 50% de lapte natural. Iaurtul, smântâna și untul dacă conțin 25% de lapte natural, restul este suplinit de lapte praf, grăsime de cocos, eucalipt, soia, care în opinia lui sunt cu mult mai ieftine de cumpărat și importat decât procurarea laptelui natural de la fermieri.

Prețul laptelui conform actualelor estimări

1 l de lapte cumpărat de producători de la fermieri = 3,50 lei

1 l de lapte cumpărat din rafturile magazinelor = 8 lei

1 l de bere = 13 lei

În timp ce unii fermieri afirmă că produsele pe care consumatorii le procură în magazine nici pe departe nu sunt naturale, cei care fabrică produsele lactate afirmă viceversa. Tehnologul de la LapMol, Galina Pânzari, spune că produsele lactate produse de aceștea sunt sută la sută naturale, doar că la unt se adaugă grăsimi vegetale 49%.

În cazul în care produsul conține lapte praf sau alte elemente adăugătoare, potrivit legii, pe ambalaj trebuie să fie indicat – băutură din lapte. Din spusele Galinei Cecico, în Moldova, doar un singur producător (JLC) pe unele produse indică băutură de lapte, produs lactat – Smântână, produs lactat – Brânză de Vaci etc.

Conform ultimelor studii în Moldova, lider al pieţei de produse lactate îl ocupă grupul JLC cu aproximativ 46% din piaţă, urmat de S.A. „Incomlac” cu o pondere de 23%, Lactalis Alba Moldova cu 18%, Lapmol-12%, Inlac, Lactis -3% şi Promilk -9%.  

                                                        Pentru Școala de Studii Avansate în Jurnalism, Lidia Prisac


Advertisements

About magazinexenon

I have a son
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s