Medicamente de câteva ori mai scumpe în Moldova decât în țările vecine. Vezi aici de ce.

Unele medicamente se vând în farmaciile noastre la preţuri de câteva ori mai mari decât în ţările vecine. Oficialii de la guvern au diferite explicații. Importatorii importă medicamentele prin scheme frauduloase. Fapt  infirmat de unii importatori.

MEDICAMENTE CU PREȚ MAJORAT PRIN SCHEME FRAUDULOASE 

Unele medicamente se vând în Moldova la prețuri de cîteva ori mai mari ca și în țările vecine

 

 

Anterior vicepriemerul, Mihai Moldovanu afirma că unele medicamente sunt de câteva ori mai scumpe în Moldova decât în ţările vecine. În opinia vicepremierului pe piaţa farmaceutică din Moldova cele mai scumpe medicamente sunt cele importate. Şi asta pentru că explică oficialul, producătorii străini vând medicamentele la un preţ mai mare pe piaţa externă decât cea internă.

Altceva spune consilierul principal de stat al Primului ministru pe politici sociale, Victor Lutenco. Consilierul afirmă că prețurile mari sunt urmări ale unor scheme frauduloase ale importatorilor, care în mare parte au fost idendificați.

VICTOR LUTENCĂ: Importatorii importă medicamente prin scheme frauduloase

,,Se importă din zone  off-shore, astfel încât să poată schimba preţul declarat al produselor importate și adaugă adaosul comercial aşa cum le este rentabil.În final cea mai bună reglementare va fi atunci când va fi liberalizată piaţa farmaceutică. Iar concurenţa îi va omorî și distruge. Doar cu metode restrictive şi să alergi cu CCCEC şi poliţia după ei, nu îi vei opri. Doar concurenţa îi va distruge.,,

Directorul  firmei de import al medicamentelor ”Casa Farm” care a cerut anonimatul  infirmă și spune că totul este reglementat de Catalogul de Prețuri. Și ei nu pot majora  prețul medicamentelor nejustificat. 

MEDICAMENT DE APROXIMATIV 4 ORI MAI SCUMP DECÂT ÎN ROMÂNIA 

 

De exemplu, medicamentul “Plavix”, administrat pe larg în tratamentul persoanelor bolnave de inimă în România costă 25 RONI (circa 90 lei). Pe când în farmaciile din Republica Moldova acesta poate fi cumpărat la preţul de 400 – 440 lei.

Pensionara, Nina Ivanova bolnavă de inimă spune că medicamentele sunt scumpe și din pensia ei abia de îi ajunge să cumpere jumătate  din medicamentele de care are nevoie.

Și directorul Agenţiei Medicamentului, Alexandru Corman spune că importatorii nu pot majora prețul  nejustificat deoarece acestea sunt limitate în Catalogul de preţuri.

,, Mie de exemplu îmi raportează ca la farmaciile de la Ungheni ori de la Cahul cumpără mulţi români medicamente. Atunci ei trebuie să spună că la noi sunt mai ieftine.,,

82 LA SUTĂ DIN MEDICAMENTELE DIN MOLDOVA  SUNT IMPORTATE 

Legislaţia Republicii Moldova prevede un adaos la medicamente pe teritoriul Republicii Moldova 40 %,(distribuitorul aplica un adaos de 15%, iar farmaciile – până la 25 %).

Prețurile medicamentelor au scăzut în 2011 cu 3% și vor fi reduse în acest an cu încă 3% susține ministrul Sănătății, Andrei Usatâi . Potrivit oficialului, autorititățile controlează mai riguros piața, la moment în țara noastră fiind înregistrate 6.300 de denumiri în Catalogul Naţional de preţuri, unde sunt incluse doar preţurile.

Totodată ministrul Sănătății  a declarat că doar 18 la sută din produsele farmaceutice vândute în farmacii sunt produse la noi. 50 la sută le revine celor din Uniunea Europeană, 12 la sută din medicamente sunt importate din spaţiul CSI iar restul sunt aduse din Asia.

Advertisements

About alina23

Optimista incurabila
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s