Bătuți cu cruzime și fără șanse de a-și găsi dreptatea

Mai mulți cetățeni moldoveni din stânga Nistrului susțin că au fost agresați, iar atât miliția de acolo cât și poliția din Republica Moldova nu le fac dreptate. Victimile mai spun că le este frică să se întoarcă acasă, întro regiune unde nimeni nu-ți poate asigura securitatea, se arată îngrijorați oamenii.

Mihai Dârul, intervievat pe holul spitalului de urgență din Chișinău. Bărbatul povesteștă fără nicio frică ce s-a întâmplat cu el.

Mihai Dârul, în vârstă de 63 de ani, locuiește în satul Lunga, localitate controlată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. În noaptea din 23 ianuare acesta a fost bătut cu cruzime de mai mulți necunoscuți chiar în casa sa. Acum Mihai este internat la spitalul de urgență din Chișinău.

       ,,Au venit noaptea mai mulți necunoscuți și m-au atacat. Mai întâi m-au lovit în față ca să nu fiu om, ca să nu pot reacționa. Când m-am trezit puteam vedea doar o lumină albă puternică. Aveam contuzie cerebrală cu leșin. M-au bătut de nu știam ce e cu mine.”

Domnul Dârul nu prea speră să i se facă dreptate, pentru că, spune el, a fost bătut din motive politice. Bărbatul spune că a pledat tot timpul deschis pentru reintegirea țării.

       ,,Am participat la toate manifestațiile împotriva conducerii de la Tiraspol. Pe mine în raion mă cunosc bine toti miliționerii. Am ținiut niște cuvântări și la protestele recente de pe podul de la Vadul-lui-Vodă. Acolo erau mulți oameni de-ai lor. Sunt sigur că ei m-au luat la ochi.” Bărbatul se mai arată îngrijorat  ce se va întâmpla cu el când se va întoarce acasă.

,,Poate să-mi facă orice prin metodele lor. Pe ei nimeni nu-i controlează, nu-i poate pedepsi”.

Mihai Dârul spune că sa adresat la miliția transnistreană și la comisariatul de poliție de la Dubăsari (cu sediu la Ustia). Miliția transnistreană a întocmit un proces verbal, adaugă Dârul.

Ilie Cazac, tânărul care a fost arestat și ținut închis de autoritățile de la Tiraspol, auzind de cazul lui Mihai Dârul ne-a spus că bărbatul a fost bătut cel mai probabil din motive politice și că în regiune există organe de forță neoficiale, dar care fac lgea și nimeni nu le poate sta în cale.

       ,,Uniunea Apărătorilor din Transnistria este o organizație formată din ,,patrioții” transnistrieni, în mare parte cei care au luptat de partea stângă în 92. Eu l-au susținut pe Smirnov la putere. Defapt ei au fost cei care făceau până acum ordinea în regiune, în strânsă și neoficială colaborare cu toate organele din raioanele de est, inclusiv poliția. Un fel de acțiuni în numele și spre binele întregii comunități. Dar și după plecarea lui Smirnov de la putere, acești indivizi mai au imunitate și bune relații” a menționat fostul deținut politic, Ilie Cazac,

Un alt caz este și al tânărului de 25 de ani, Alexandru Jmacov, din Grioriopol. Atât el cât și mama sa afirmă că pledează deschis pentru reântregirea țării. Din acest motiv, băiatul spune că a fost bătut cu cruzime chiar de prorii cunoscuți și chiar în ograda sa.

Alexandru povestește că băieții se aflau la el acasă când au înecput să se certe din cauza viziunilor diferite asupra transnistriei.

       ,,Le-am spus să plece. Însă când am ajuns la poartă au început să mă lovească cu pumnii și piciaorele strigând ,,Pомâн, ты умрешь”(Românule, o să mori). Mi-au provocat comoție cerebrală și mi-au fracturat mandibula. Până acum am cheltuit, cred că, aproape 1000 de dolari pentru tratament, și acum merg din nou la un medic, pentru că mandibbula a fost afectata tare”, mai spune Alexandru.

Încă din noiembrie, când a fost bătut, Alexandru și mama lui s-au adresat pentru ajutor atât poliției cât și biroului pentru reintegrare. Dar întrucât agresorii sunt din regiunea necontrolată de RM, sunt șanse minime că vor fi pedepsiți, crede victima.

,,Deși am dat numele agresorilor, până acum, timp de peste două luni nu s-a făcut nimic” a mai adăugat Alexandru.

L-am întrebat pe Eugeniu Onica, purtătorul de cuvânt al MAI ce face ministerul în cazurile când infractorii sunt din raioanele necontrolate.

       ,,Ce poate să facă ministerul? Nimic. Dacă cineva e batut la Tiraspol și se adresează la Chișinău cel puțin nu este logic. Dacă oamenii implicați sunt din regiune noi nu putem sa-i audiem, ei doar pot fi citați să vină, dar de obicei, nu se prezintă. În unele cazuri putem să-i dăm și in căutare națională și internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Însă procurorul raionului Dubăsari, Valentina Bradu de la Comisariatul din Ustia s-a arătat mult mai optimistă și a declarat că în majoritatea cazurilor persoanele citate din stânga Nistrului, se prezintă la audieri.

Și că defapt, Alexadru Jmacov și cu mama sunt cei care nu se prezintă la timp la comisariat, de asta și se tergiversează cazul.

,,Mai bine ar veni la timp la comisariat decât ar politiza cazul și a apărea la televizor”.

Comisariatul din Ustia este instituția de forță care trebuie să asigure ordinea și în raioaele de est ale republicii.

Ultima insanță unde cetățenii moldoveni din transnsitria speră să fie ajutați este Biroul de Rintegrare din cadrul Guvernului. Membrul biroului Gheorghe Bălan, spune însă că nici ei nu pot asigura securitatea cetățenilor din regiune.

       ,,Biroul monitorizează situația în zonă, mobilizează instituțiile interne să acționeze în anumite cazuri, sensnibilizează partenerii internaționali. Unele probleme sunt discutate și în cadrul întrunirilor 5+2, dar asta doar în cazul în care reușim. Alte mijloace nu avem. Concret pentru Alexandru Jmacov, am mobilizat ministerul sănătății să-l ajute.”

Directorul Executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Alexandru Postica spune că pe an Promo-Lex investighează cam 100 de cazuri, însă adresările sunt și mai multe.

       ,,În urma dosarelor pornite de noi majoritatea cazurilor sunt soluționate. Prima greșeală pe care o fac autoritățile moldovenești în apărarea drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului este că uneori nici nu deschid dosare, din motivul că nu are șanse. Statul nu folosește toate pârghiile de constrângere pentru a trage la răspundere infractorii din stânga Nistrului”, mai subliniază Postică.

La data 23 ianuarie, pe același pod unde la 1 ianuarie curent a fost împușcat un tânăr moldovean a avut loc un alt incident.  Ion Pahomi, locuitor al satului Molovata Noua, raionul Dubasari, spune ca a fost atacat fara niciun motiv de militarii de la postul de mentinere a pacii. Pacificatorii i-ar fi reprosat ca traverseaza prea des acest post(vezi aici știrea integral, al treilea material de pe site-ul ziarului Est Curier).

 

Advertisements

About mariancepoi

Imi place viata, insa nu o vad fara libertate, dreptate si fara dragoste!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s