Hipismul – un sport lăsat în voia sorţii din cauza unei taxe

La şcoala de hipism se antrenează aproximativ 100 de elevi. Aceştia vin la şcoală în fiecare zi, deşi ştiu că se pot limita doar la competiţii naţionale. Asta deoarece Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene a Veterinarilor la care trebuie să achite o taxa anuală.

Directorul Şcolii Republicane Specializate de Hipism şi Pentatlon Modern, Petru Moisei, spune că: „Republica Moldova nu poate să scoată peste hotare nici un motan. Asta pentru că nu suntem membri ai Uniunii Europene a Veterinarilor. Astfel, nu putem să scoatem caii noştri peste hoatarele ţării şi să participăm la competiţii internaţionale. Asta deşi avem şi sportivi de performanţă, şi antrenori buni, şi cai bine pregătiţi”. Acum şcoala are 44 de cai.

Pentru a fi membri ai Uniunii Europene a Veterinarilor, guvernul trebuie să achite o taxă anuală de 30.000 de euro. Petru Moisei spune că deşi taxa este destul de mare, investiţia se poate răscumpăra în scurt timp. „Acum un cal de performanţă valorează 3.800 de lei. Dacă vom participa la competiţii internaţionale, valoarea acestuia ajunge şi până la 200.000 de lei”.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Agriculturii, instituţia căreia se subordonează şcoala, spun că la moment nu pot investi în hipism, pentru că sunt probleme mai grave în agricultură.

„Fanatismul îi aduce pe copii la scoală”

Cei aproximativ 100 de copii şi sportivi ce ce vin la şcoala de hipism nu doar se antrenează pe cai, ci au şi grijă de aceştia. Petru Moisei crede că „doar fanatismul îi aduce pe copii la şcolă, eu altfel nu-mi explic şi nu văd altă motivaţie. Aceştia nu pot participa la competiţii peste hotare. Cred că doar cei care iubesc caii vin aici în fiecare zi pentru a îngriji de cai şi a se antrena”. Mai mult decât atât, conform legislaţiei RM, sportivii ce au mai mult de 24 de ani nu pot participa la întrecerile republicane. Directorul scolii spune că această lege nu este respectată, iar la competiţiile naţionale participă şi sportivi ce au peste 24 de ani. Iar acum guvernul lucrează la un proiect de modificare a legii, care prevede şi eliminarea acestei limite de vârstă.

Fanatismul – aceeaşi motivaţie pentru toţi

Anual, guvernul alocă 2 milioane de lei pentru şcola de hipism, dintre care 1,4 milioane de lei sunt folosiţi pentru salarii, iar 600 de mii de lei pentru îngrijirea cailor şi a grajdurilor. Aceşti bani par a nu fi de ajuns pentru toate cheltuielile. Directorul şcolii spune că „salariul unui angajat al şcolii variază de la 710 la 1200 de lei. Trebuie să fii fanat, eu altfel nu-mi explic cum pot veni în fiecare zi la lucru pentru aşa un salariu”. Petru Moisei mai adaugă că aceştia vin şi cu orz sau ovăz de acasă, pentru că cei 600.000 de lei sunt de ajuns doar pentru 240 de tone de nutreţuri din cele 400 de tone necesare aual.

Cluburile de hipism private au mai multe posibilităţi

Pe lângă şcoala de hipism, în Moldova sunt 3 cluburi de hipism private. Directorul unui astfel de club, Oxana Baletino, spune că aceştia participă la competiţiile internaţioale. Asta pentru că „clubul are câţiva cai în Germania. Nu trebuie să scoatem caii din ţară pentru a participa la concursuri. Iar noi trimitem în Europa doar sportivii” a precizat directoarea clubului. Aceasta a mai adăugat că nu este profitabil, ba dimpotrivă, însă „proprietarul îşi poate permite”. Până acum aceştia au participat la mai multe concursuri în Italia, Germania şi România.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s