Panouri solare devin un trend

Panouri solare intr-un cartier din Chisinau

        Panouri solare devin un trend

Panourile solare – deși încă o raritate pentru RM, sunt tot mai solicitate de moldoveni.Acestea functioneaza ca un sistem ecologic ce utilizează razele solare pentru a încălzi apa menajeră. Dacă unii fac economie sau le pasă de mediu, pentru alții este doar o modă. Pentru majoritatea însa acestea rămân a fi lux.

Avantajele acestui sistem sunt multe: energia solară este o sursă inepuizabiă, gratuită și ecologică. într-un cartier de elită din Chișinău, panourile solare par a fi un trend. Radu și-a instalat 2 astfel de panouri acum 3 ani anume pentru a economisi bani.  El spune că a făcut o investiție bună și că își va recupera banii în cațiva ani. Cînd folosea sistemele tradiționale de încălzire, acesta plătea în medie 300 de lei lunar pentru apa caldă, adică până la 3600 de lei anual. Pentru a-și instala sistemul care folosește energia regenerabilă a plătit 20.000 de lei. Ceea ce înseamnă că în 5 ani și jumătate acesta își va recupera investiția. Profitabil,dacă luam in considerație faptul un panou solar poate funcționa si pana la 30 de ani.

Daca ati decis să instalați un astfel de sistem, trebuie să știți că pe lîngă tuburile instalate pe acoperișul casei, mai aveți nevoie de spațiu pentru celelalte detalii ale sistemului cum ar fi un boiler

Primul panou solar in Moldova în 2004 a fost instalat. De atunci cererea acestora este în creștere. cumpărătorii pot alege între 2 tipuri de panouri solare: cel plan sau cel cu tuburi.

In timp ce în tarile UE proiectele ecologice sunt finanțate partial de stat, în rm autoritățile dau vina pe lipsa directivelor din partea UE.

Natalia Gargaun 

 

Radu proprietarul casei

Advertisements

About nadinica

Studenta la scoala avansata de jurnalism,24 ani casatorita, o fetita pe nume Nadin.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s