Judecătorii vor avea asistenți personali. Oficialii spun că astfel vor fortifica sistemul judiciar.

Unii judecători spun că au mult de lucru și sunt nevoiți să muncească și în afara orelor de serviciu. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege prin care toți magistrații vor avea câte un asistent personal. Proiect al cărui cost nu a fost estimat, face parte din reformarea justiției. 

Ecaterina Palanciuc este judecătoare la Judecătoria Centru din capitală, din anul 2005. Numărul dosarelor examinate de magistrat creşte de la an la an, iar un asistent personal i-ar reduce 70 la sută din muncă sa, susţine judecătoarea.

,, Noi suntem supraîncărcați cu numărul dosarelor parvenite în instanța de judecată, şi avem nevoie de un asistent referent, care ar fi ajutorul nostru. Lipsa asistentului tergiversează transmiterea dosarelor , pentru că noi suntem nevoiți să muncim și peste program, să întocmim proiectele și să le transmitem , dar este un lucru enorm.,,

Oficialii de la ministerul Justiției au elaborat un proiect, prin care vor institui prin lege funcția de asistent personal. Menirea cărora va fi să ușureze munca celor în jur de 440 de judecători din sistemul judecătoresc. În prima etapă, magistrații din capitală vor avea câte un asistent judiciar începând cu1 septembrie. Iar cei din teritoriu vor avea din 1 ianuarie 2013.Ministrul Justiției, Oleg Efrim spune că acest proiect, costul căruia încă nu a fost estimat este doar o parte din reforma justiției. Bani pentru salariile asistenților vor fi luați din bugetul statului. Autoritățile au anunțat că reforma jusiției, ar costa aproximativ 150 mln. de euro. Uniunea europeană a promis să finanțeze 1/3 din această sumă..

Întrebați dacă introducerea funcției de asistent personal va fortifica sistemul judecătoresc unii experți împărtășesc aceeași părere că prezența unui asistent personal ar mai reduce din munca judecătorilor. Directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi spune că astfel judecătorul va avea mai mult timp pentru ca să ia decizii corecte.

,,Dacă un judecător ar avea un asistent, ar acorda mai mult timp la un dosar. Poate

Vanu Jereghi: Asistenții judiciari vor ajuta judecătorii să ia decizii corecte

asistentul l-ar ajuta sau ar fi un indice de corectitudine a justiției într-o oarecare măsură. Atunci când în dosare îmi dau foarte bine seama că aceste persoane vor scrie și deciziile în anumite situații mai simple, sigur ghidați de judecător , iar acesta doar le va pronunța. Și atunci judecătorul va avea mai mult timp pentru a lua hotărâri corecte.,,

Și avocatul, Vitalie Nagacevshi afirmă că acest proiect este binevenit și investițiile merită, fiindcă justiția ieftină costă scump statul.

Vitalie Nagacevschi: Justiția ieftin costă scump statul

,, După mine, justiția nu se bazează numai pe judecători. Ea se bazează pe judecători care fac justiția, dar și pe personalul auxiliar, care își aduce aportul la efectuarea ei. Și asistenții judecătorilor sunt cei care într-un fel ușurează activitatea judecătorilor.,,


Aceeași lege prevede ca instanțele să devină mai transparente, judecătorii să fie mai deschiși, iar informațiile de interes public să fie publicate pe paginele web ale instituțiilor. Printre prevederi este și retragerea mai ușoară a imunității judecătorilor pentru a elimina corupția. Mai mult magistrații urmează să fie evaluați și să le se majoreze salariile.

Advertisements

About alina23

Optimista incurabila
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s