Focul a mai făcut 3 victime – află ce trebuie să faci în timpul unui incendiu

Conform ultimelor informaţii oferite de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul republicii, au fost înregistrate 7 incendii, 3 dintre care s-au soldat cu deces. 

Pradă incendiilor au căzut persoane cu vîrstă înaintată, care în momentul izbucnirii incendiului, erau singure în casă.  Este cazul unui bărbat de 74 de ani din satul Jeloboc, raionul Orhei, şi a două femei de 70 şi respectiv 82 de ani din raioanele Călăraşi şi Glodeni. Specialiştii din cadrul Serviciului investighează circumstanţele şi cauza producerii acestor incendii. Totodată, inspectorii de stat recomandă să se ţină cont de regulile antiincendiare.

 Specialiștii oferă cîteva sfaturi:

  •  Cel mai important lucru în timpul unui incendiu – nu-ți pierde controlul şi încearcă să-ți amintești ceea ce ai învăţat înainte. Întâi de toate, formează 901 și cheamă serviciul de pompieri. Apoi, calm și fără panică, părăsește zona de pericol. Dacă e posibil – acordă ajutor pentru evacuarea altor persoane.
  • Dacă ai posibilitatea să lupți cu focul cere ajutorul persoanelor care sînt

    stingatorul de incendiu

    alături. Cu toate acestea, cei care pot face față acestui “război cu focul” sunt persoanele cu o pregătire specială. De aceea, specialiștii recomandă ca stingătorul de incendiu, nisipul şi apa să fie utilizate doar de cei care știu cum funcționează acestea.

  • 80% din numărul total al victimelor își pierd viața nu din cauza flăcărilor, ci de la intoxicarea cu monoxid de carbon. De aceea, dacă te afli într-o încăpere plină cu fum, umezește un prosop cu apă şi respiră prin el. Apoi, culcă-te pe podea, deoarece monoxidul de carbon se acumulează mai mult în partea de sus a camerei. Încearcă să te miști tîrîndu-te spre ieșireDacă nu există nicio posibilitate să părăsești clădirea, acoperă toate fisurile din uşă cu cârpe umede, astfel încît să pătrundă mai puțin monoxid de carbon.
  • Sparge și deschide fereastra doar în cazul în care poți să sari, în caz contrar, fluxul de oxigen va aprinde și mai mult focul.
  • Dacă ți s-au aprins hainele, nu alerga – fluxul de aer va aprinde și mai mult flăcările. Încearcă să cazi la pămînt și să te rostogolești.  În cazul în care ard hainele unei alte persoane – pune-o la pământ, ia o jachetă, un prosop sau orice ai la îndemînă și lovește-o pînă se sting flăcările.
  • În timpul unui incendiu, în nici un caz, nu folosi ascensorulîn zona liftului se acumulează mult fum. Mai bine coboară pe scări. În cazul în care focul arde la un etaj inferior, nu încerca să treci prin flăcări, ci ridică-te pe acoperișul clădirii. De acolo vei fi evacuat de salvatori.

 Fii prudent și nu uita – viața e în mîinile tale!!!

Advertisements

About bogdanel04

28 de ani, casatorita, am un copil, sunt studenta la SSAJ.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s