Internetul amenintat de ACTA

Tratatul Comercial Impotriva Produselor Contrafacute (ACTA)  este o initiativa legislativa a  SUA, semnata pe 1 octombrie 2011 si a carui scop este de-a crea standarde unanim acceptate la nivel international in privinta protejarii proprietatii intelectuale, adica producatorii de continut vor sa-si apere continutul. UE a negociat foarte slab cu SUA privind acordul, conform documentelor prezentate in ianuarie anul trecut de Wikileaks. In ianuarie 2012 si statele membre ale UE au semnat tratatul.   

Cum ar putea afecta acest tratat un consumator de internet???

Conform  ACTA, toti providerii de internet sunt obligati sa o faca pe politistii, sa monitorizeze zilnic activitatea clientilor sai si sa de-a raportul, in ce priveste tot ce fac pe internet. Sa duca evidenta  tuturor saiturilor pe care le viziteaza clientul si sharing-urilor care le-a  facut acesta, pentru a depista orice urma de piraterie. Odata ce clientul este prins acesta isi poate pierde accesul la internet, fie este dat in judecata, risca amenzi usturatoare sau chiar pina la 5 ani de inchisoare.

Constantin Gorincioi, vice-director tehnic SA"MoldTelecom"

Am discutat cu vice-directorul  tehnic al filialei CORE, SA “MoldTelecom”, Constantin Gorincoi, despre o eventuala  monitorizare a consumatorilor de Internet i cum ar fi aceasta?  Dinsul  spune ca “din punct de vedere tehnic acest lucru este posibil, doar ca nu este clar cum operatorul de internat va depista daca materialele sunt sau nu piratate, asupra caror materiale, clientii au sau nu licenta”. Cred ca depistarea clientilor  de catre politisti va fi greu de realizat, pentru ca lor le va fi complicat sa demonstreze acest lucru”, a mai adaugat acesta.

Am intreabat si un consumator de internet cum vede acest tratat si cum il va afecta? Andrei Jacot, ne-a spus ca: ” este un dezavantaj pentru toti utilizatorii de internet, pentru ca daca va fi adoptat in UE, atunci va fi impus si Repubilcii Moldova, si produsele originale pe care le vom consuma vor fi imposibil de cumparat pentru ca vor fi scumpe. Este rau, pentru ca vor fi limitate drepturile la libera exprimare impotriva regimului politic si in general va fi limitata orice postare pe internet, pentru ca nu vom detine drept de autor. Cred ca va fi doar un dezavantaj semnarea acestui tratat. Mai mult ca atit, la semnarea tratatului nimeni nu a cerut opinia cetatenilor, celor care sunt consumatori de internet”, spune Andrei. 

Fara facebook, twitter, youtube, google+ si odnoklassniki dupa semnarea ACTA

Potrivit  Wikileaks in 2008 toate discutiile s-au purtat cu usile inchise la care nu a avut acces nici presa. Mai mult de atât, documentele au dezvăluit presiunea făcută de guvernul SUA asupra statelor europene pentru adoptarea unor legi de aplicare a drepturilor de autor. Decizia finala a implementarii ACTA apartine Parlamentului European, ratificarea acestui proiect urmind sa aiba loc in urma unor dezbateri ce se vor desfasura in luna iunie a acestui an. Daca acest tratat va fi ratificat in vara acestui an, Internetul va disparea pentru totdeauna. Odata cu semnarea ACTA retelele e de socializare care permit libera exprimare vor fi inchise, cum ar fi: Facebook, Twiter, Youtube, GooglePlus si Onoklassniki.

 La 11 februarie proteste in toata Europa pentru a opri semnarea ACTA

Si Romania a semnat acest acord numai ca in lipsa oficialilor. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a precizat ca Tratatul nu a fost semnat de Ministerul pe care il conduce, ci de un ataşat comercial al Romaniei la Tokyo. Valerian Vreme a declarat ca este gata de a participa la o dezbatere pe acest subiect.

Politicienii polonezi au ales sa protesteze impotriva adoptarii acestui proiect sustinind ca de fapt ACTA nu face altceva decat sa limiteze foarte mult drepturile utilizatorului la a accesa informatii. Peste 10 000 de tineri au iesit in strada protestind impotriva semnarii tratatuui.

10 000 de tineri au protestat in Polonia impotriva semnarii acordului; sursa:gizzmo.com

La 11 februarie in aproape 30 de tari din in toata Europa vor avea loc porteste impotriva semnarii tratatului, si SUA se vor alatura protestelor, inclusiv si zeci de orase din Romania.

Vezi aici harta tarilor si oraselor care vor protesta.

harta cu tarile care vor protesta pe 11 februarie impotriva semnarii legii

autor: Mariana Cotovitchi

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s