R.Moldova rămîne în topul țărilor cu cele mai multe cereri depuse la CEDO


În anul 2011, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat 31 de hotărîri în cauzele moldovenești. Astfel, țara noastră a fost condamnată pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive, maltratarea sau neanchetarea adecvată a maltratărilor, încălcarea dreptului la un recurs efectiv și pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă.

 Dacă în anul 2010 numărul cererilor depuse la CEDO de către cetăţenii moldoveni era în scădere, atunci în acest an acesta a crescut, ajungînd la 1025, faţă de 945. În această situaţie, R.Moldova se plasează pe locul trei, după Serbia şi Muntenegru la capitolul numărul de cazuri pierdute la curte.

Avocatul Vladislav Gribincea spune că numărul mare de cereri depuse la Cedo de către cetăţenii moldoveni şi tipurile de violări constatate arată că justiţia noastră nu lucrează asa cum ar trebui să o facă, iar din această cauză cetăţenii nu percep justiţia ca pe una funcţională.

În acelaşi timp, avocatul mai spune că fiecare hotărîre a Curţii Europene implică trei măsuri. Prima este plata prejudiciilor financiare, după care urmează rejudecarea cazului, lucru care poate fi sau nu stabilit de curte, şi în final înlăturarea cauzelor care au generat astfel de încălcări. În funcție de cît de gravă este încălcarea, ar putea fi întreprinse acţiuni împotriva procurorilor şi judecătorilor, totuşi, pînă în prezent niciun judecător nu a fost pedepsit pentru deciziile şi greşelile comise .

În urma celor 31 de condamnări ale statului nostru la CEDO, Guvernul Republicii Moldova va fi nevoit să plătească compensaţii în mărime de 337,558 euro.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s