Fără mită la examenele pentru obținerea permisului de conducere. Vezi aici soluția autorităților.

Proba practică pentru obținerea permisului de conducere este monitorizată video. Camerele de supraveghere  instalate în salonul mașinei de examen  înregistrează  mișcările celui de la volan, dar și traseul.  Astfel Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor vrea să taie din entuziasmul celor care vor să dea examenul prin metode necurate și să reducă corupția.

11 mașini sunt dotate cu camere video

Mihai Florea în vîrstă de 18 ani este candidat pentru obţinerea permisului de conducere. În scurt timp , tînărul va susţine proba practică, fiind filmat în regim on-line. Tînărul spune că: ,, Camerele sunt binevenite, chiar dacă noi vom avea emoţii în plus pe alocuri din cauza lor. Totuşi eu cred că astfel vom putea demonstra cunoştinţele noastre.”
Unii directori de școli de șoferi din ţară cred că noile schimbări vor înrădăcina și mai mult corupţia.
,, ,,Noi sperăm că schimbările vor fi spre bine. Camerele video vor oferi posibilitatea susținătorilor să contesteze examenul, dar în adâncul sufletului mă gândesc că aceasta va majora fenomenul corupției. ,, a spus directoarea unei școli auto din municipiul Bălți.
Şeful adjunct al Secţiei permise de conducere la Registru, Ilie Bricicaru spune că în regim on-line se va putea urmări cum a susţinut persoana examenul, dacă şi-a pus centura, dacă s-a conectat la dreapta sau stânga, s-a tras de frâna sau nu. Ce posibilități mai oferă regimul on-line ascultă aici.
Informaţia filmată se va folosi numai în cazul unei contestaţii sau cînd va fi depistată o încălcare. Şi aceasta se va păstra în arhive 6 luni.
,, Scopul principal este să vedem ce se întîmplă la examen şi să ne asigurăm că angajaţii noştri sunt corecţi faţă de cetăţeni şi îşi îndeplinesc conştiincios munca. Şi ca să-l asigurăm şi pe cetăţean că avem un examen competent şi examenul nu poate fi trucat.” a mai precizat Ilie Bricaru.

4 camere video vor monitoriza proba practică

Totdată acesta spune că sistemul urmăreşte eliminarea corupţiei, dar imposibil în totalitate. Întrucît spune el, corupţia nu poate fi eliminată dacă există în stat. Iar pentru directorii sceptici  de școli auto are şi un răspuns: ,,Directorii de şcoli nu-şi fac bine treaba. În ultimii doi au fost reţinuţi mulţi angajaţi ai şcolilor auto fiind bănuiţi că au cerut mită.,, a spus Ilie Bricicaru.
Acțiunea face parte dintr-un proiect de modernizare a Direcției documentare auto, suținut de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Deocamdată au fost cumpărate 11 maşini, 3 autocamioane, 2 autocare şi 3 motociclete, echipate cu tehnnică pentru a transmite mesajul video. Dintre cele 11 autoturizme, opt vor merge în raioanele repulicii din apropierea municipiului Chişinău. Iar restul vor rămîne în capitală. Celelalte raioane vor da examenul practic fără camere video. Însă autorităţile speră ca în anul 2013 să reînoiască tot parcul de maşini.

Anul trecut 55 de mii de şoferi au obţinut permise de conducere din totalul de peste 60 de mii de candidaţi. 40% dintre candidaţi obţin permisul din prima încercare. Ceilalţi dau examenul de două şi chiar de trei ori.

Advertisements

About alina23

Optimista incurabila
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s