În lipsa locurilor la centrele de triere, boschetarii mor sub sentința frigului

Gheorghe, de 3 ani boschetar. Seara de seara vine sa se adaposteasca de frig la centru de triere.

Gerul din ultimele săptămâni este un test de supravietuire pentru boschetari. Noua oameni ai străzii au murit de frig saptamina trecuta. Alti 40 s-au ales cu hipotermie şi degerături, spun medicii de la spitalul de urgenta.

Centrul de triere din cadrul Comisariatului General de politie.

Astfel arata interiorul centrului de triere in care sunt cazati boscetarii. Ei sunt inchisi intr-o incapere cu o usa de fier las care i se pune zavorul.i În Republica Moldova sunt trei centre de triere cu capacitatea maximă de 70 de locuri ,un numar prea mic pentru cei peste 4 mii de boschetari din țară. Neoficial însa se vehiculează cu un număr de 12 mii de persoane fară adăpost. Cei mai norocoşi dintre boschetari ajung la adăposturi de noapte. Aduşi de poliţiştii care patrulează străzile capitalei sau vin singuri în fiecare seară. Dacă se ocupă toate aceste 70 de locuri, ca şi în fiecare, an se pun saltele la podea şi dorm acolo, mai dorm şi pe scaune lungi, ne spune Elena, o boschetara. Insă, pentru că numărul de doritori este totusi mai mare decât locurile disponibile, sejurul la astfel de centre este scurt.

o casa avariata din Chisinau unde noaptea se adapostesc boschetarii. In odaia de alaturi se pot observa plapume sub care se incalzesc doi vagabonzi.

Am incercat sa aflu ce fac cei ce nu ajung la centre. Nevoiți să meargă în căutarea unui adăpost mulți vagabonzi caută acoperiș fie în case părăsite, fie în blocuri în construire. Aceşti locatari se consideră norocoşi. Au un refugiu, spre deosebire de mulţi alţi oameni ai străzii, care ajung să doarmă, pe frig, sub cerul liber . Fac exces de alcool ca să nu simtă gerul. (visul unei nopti de iarna al unui  boschetar.) http://www.youtube.com/watch?v=L6LwaHamtfo&feature=youtu.be)

Unul din centrele de triere la care in aceasta noapte patrula a adus 20 de persoane fara adapost.

De pe străzile capitalei ajung la Centrul de triere a vagabonzilor şi cerşetorilor din cadrul Comisariatului General de Poliţie pina la 40 de boschetari pe zi. Aici se pot afla cel mult 24 de ore, dar majoritatea dintre ei revin seara din proprie inițiativă ca să nu înghețe, spune Igor Călugar șeful centrului. Boschetarii care sunt plasaţi sunt verificați dacă nu sunt în căutare de organele de drept, după care li se elibereaza un certificat că au fost verificaţi. Poliţiştii le stabilesc identitatea şi unde sunt domiciliaţi. Se restabilesc legăturile cu rudele în scopul reîntoarcerii lor în familii. Acești oameni sunt bucuroși și multumiți de o încăpere caldă şi puţină mâncare a mai adăugat oficialul.

Pe de altă parte, Viceprimarul de Chișinău , Igor Lupulciuc spune că deocamdata autoritațile locale nu vad vreo  problema în numarul de locuri în centrele de triere și nu prevăd in viitorul apropiat construcția unui  nou adăpost pentru boschetari.

Datele statistice arată ca iarna trecută din cauza frigului au decedat 15 persoane fară adăpost.

Advertisements

About dianaspatareleu

never, never give up !
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s