Becuri economice cu bătăi de cap


Atenție la becurile economice care sunt în vogă de câțiva ani și pe piața din Republica Moldova. Deși acestea sunt mai econome de aproape 5 ori decât cele obișnuite și ar trebui să aibă o perioadă de iluminare mai lungă, cele care ajung pe piața din Republica Moldova nu corespund standartelor de calitate și îi lasă pe moldoveni fără lumină și cu bani pierduți în vânt.

        Mai mulți cumpărători întâlniți în piața centrală s-au arătat nemulțumți de calitatea becurilor economice. Aceștia spun că iluminează rău și se deconectează. Mai ales pentru cei din suburbii, unde tensiunea curentului electric este mai mică- lămpile luminează slab, și uneori au nevoie de timp pentru a se porni, mai spun oamenii care ,,s-au ars” deja cu becuri economice.

Directorul Laboratorului de Încercări ale Produselor Industriale, Grigore Cernica spune că becurile economice pe lângă avantaje au și destule minusuri pe care cumpărătorii nu le cunosc pentru că la vânzare nu sunt însoțite de instrucțiuni. Cusururile sunt și mai grave când este vorba de produse de o calitate dubioasă.

Cernica spune că pe piața moldovenească doar doi importatori își verifică calitatea produsului. Becurile importate de aceștia nu corespund datelor de pe ambalaj. ,,Dar cine știe ce se întâmplă cu lămpile care nu sunt veificate în laborator” se întreabă inginerul.

                            

Viorel Bondarciuc, șef de direcție din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului a declarat că pe piața moldovenească se vând produse neverificate și care ar putea să nu corespundă standartelor de calitate. Conform legii toți importatorii de becuri economice trebuie să treacă o certificare în laboratoarele de verificare și doar după asta să le comercializeze.

Potrivit funcționarului, abia săptămâna aceasta va începe primul control asupra importatorilor de lămpi economice. Cei care nu vor dispune de o declarație de calitate eliberată de un laborator local vor fi amendați cu 6 mii lei.

Potrivit Agenției, în RM, 127 de agenți economici mari importă becuri economice, iar numărul agenților economici mici, care de cele mai multe ori își realizează marfa în piețe, nu este cunoscut. Specialiștii mai atenționează că becurile economice sunt periculoase pentru sănătate(vezi detalii).

Advertisements

About mariancepoi

Imi place viata, insa nu o vad fara libertate, dreptate si fara dragoste!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s