Shopping on-line – află cum să te protejezi de escroci

Astăzi secolul vitezei și a noilor tehnologii informaționale ne impune tot mai mult să activăm într-un regim contracronometru. Ne place sau nu, pentru a supraviețui acestui ritm fiecare din noi trebuie să-și organizeze timpul  cît mai bine. Și trebuie să le reușim pe toate: să ne facem bine job-ul, să fim cei mai buni la școlă sau la facultate, să avem grijă de treburile casnice și cele familiale, dar să reușim să facem șcumpărături, oferind acestui tip de “plăcere” o bună parte din timpul nostru liber.

Pentru cei care nu dispun de acest “bonus” și nu au timp pentru plimbările prin magazine în căutarea unui lucru dorit și, de preferință, unic au o alternativă și anume – shopping-ul on-line. Astăzi cu ajutorul internetului poți procura orice: de la produsele alimentare și pînă la haine, bijuterii, cosmetice, parfumuri, electrocasnice, mobilă sau chiar mașini. Iar pentru asta ai nevoie doar de un computer și conexiune la internet.

Iată care sunt avantajele acestui tip de shopping:

imagine simbol: http://www.google.com

1.  Timpul. Acum nu mai este nevoie să petreci ore în șir prin magazine în căutarea
lucrului dorit. O poți face stînd comod acasă, în birou sau în orice alt loc.

2.   Prețul.  De cele mai dese ori prețul pe care îl găsim la unele produse on-line ne uimesc plăcut, iar asta se datorează faptului că managerii site-urilor nu plătesc taxe pentru închirierea unui spațiu comercial, nu au vînzători cărora să le achite salarii și nu trebuie să cheltuiască bani pentru publicitate.

3.   24/24 de ore. Folosind shopping-ul on-line nu mai ești presat de timp sau de vînzători care te alungă din magazin deoarece e ora închiderii. Dacă dorești, poți face o comandă și la miezul nopții.

4.   Livrarea la domiciliu. Dacă pînă acum ieșind din magazine cu valizele pline trebuia să apelezi la serviciul taxi ca să ajungi acasă, acum companiile care se ocupă cu acest tip de vînzări livrează produsele acasă și, deseori, gratuit.

5.  Lipsa vînzătorilor. Ți s-a întîmplat cumva să intri într-un magazin și o vînzatoare să se tot ia de tine, adresîndu-ți tot felul de întrebări și urmărindu-te oriunde te-ai duce? Cred că da.  Atunci cînd faci cumpărături de pe internet nu te bate nimeni la cap și nu te presează nimeni.

6.  Totul într-un singur magazin on-line.  Chiar și cel mai mare mall nu îți oferă garanția că vei găsi de toate și pentru toți. Pe internet, însă, situația e alta. Chiar și cel mai pretențios cumpărător va putea găsi ceea ce își dorește. Are nevoie doar de  puțină răbdare.

Cumpăr căci e comod și mult mai eftin.”

Ghenadie Bobu este un client fidel al acestui tip de shopping. Deja de 2 ani își procură diverse produse de pe internet. Pînă acum a cumpărat scheme pentru computer, căști, un lap-top, dar și citeva maiouri pentru fiul său. El zice că face comenzi mai mult de pe site-uri internaționale, deoarece același produs îl poți cumpăra și la jumătate de preț. Ultimul lucru pe care l-a achizițonat Ghenadie a fost un telefon mobil care în magazinele din oraș se vindea la un preț de 150 de euro el, însă, l-a cumpărat cu 50 de euro.

Am cumpărat pe net ceea ce nici nu se vinde la noi și am economisit și 300 de dolari.”

O altă cumpărătoare, Inga Cervinshi, a căutat în magazinele noastre un utilaj special pentru producerea bijuteriilor. Dar fără succes. L-a găsit, însă, pe un site internațional. Pentru acest utilaj plus un telefon mobil cu dual sim, un flash de 16 Gb și un mouse fără fir, dar și pentru livrare, Inga a achitat 100 de dolari. Toate aceste produse cumpărate aici în Moldova ar fi costat-o cu 300 de dolari mai mult. „Această economie a fost și motivul care m-a determinat să cumpăr de pe internet, chiar dacă am așteptat 2 luni”, mai subliniază Inga.

Aduc ce nu se vinde aici.”

Cei care au pornit afaceri în acest domeniu spun că produsele lor sunt mult mai ieftine, prețul lor ajungînd să fie și cu 30 la sută mai ieftine decât în magazinele clasice. Unele din acestea nici nu există la noi.

Olga aduce la comandă haine și încălțăminte de brand-uri din Rusia. Ea spune că a pornit afacerea după ce i-a adus în dar prietenei sale o pereche de pantofi de o marcă renumită. După asta a primit zeci de comenzi din partea altor prietene. „Una dintre dezavantajele acestui tip de comandă este doar timpul livrării”, spune Olga. Potrivit ei o comandă ajunge la client în 2-3 săptămîni.

Iată care mai sunt dezavantajele acestui tip de shopping:

1. Nu putem proba sau verifica calitatea lucrului pe care dorim să-l cumpărăm. De exemplu, nu putem simți mirosul unui parfum sau să verificăm cum funcționează un produs electrocasnic.

2. Lipsa unui computer. Chiar și azi cînd unii pur și simplu nu-și imaginează viața fără computer, există totuși oameni car nu îl au sau daca îl au – nu au conexiune la internet sau, pur și simplu, nu știu cum să-l folosească.

3.  Deteriorarea produsului in timpul livrării. Acest lucru se poate întîmpla atunci cînd comanda vine din străinătate.

4.  Riscul fraudelor. Pentru a te proteja e nevoie să te informezi cu privire la acest site. Informația o poți lua chiar de pe site sau, pur și simplu, întreabă-ți prietenii care au apelat la acest timp de shopping.

5.  Taxe suplimentare pentru livrare. Unele companii pot solicita taxe suplimentare pentru livrare. Acestea pot ajunge pînă la 30 de lei dacă locuiești în raza municipiului Chișinău. Iar în cazul în care locuiești la nord sau la sudul Republicii, tarifele se pot schimba. Ar fi bine să afli din timp despre valoarea acesteia chiar de la reprezentanții companiei de la care dorești să faci comanda.

Pentru a te proteja de așa-zișii escroci sau șarlatani virtuali e bine să ții cont de cîteva sfaturi simple pe care le oferă specialiștii:

  •  Verifică dacă firma care oferă cel mai ieftin produs este de încredere și dacă are telefon și adresă reale. La început sună și vezi dacă îți răspunde cineva.
  • Ia în calcul costurile pentru expediere căci un produs poate fi mai scump dacă în preț este inclus costul pentru livrare.
  • Citește cu atenție orice informație prezentată pe site, chiar și acea scrisă cu un volum mic de litere.
  • Verifică produsul pe loc, doar așa îl poți returna sau solicita schimbarea lui.

Respectînd aceste cîteva reguli simple te vei proteja de răufăcători.  Și nu uita că potrivit articolului 5 din Legea privind protecția consumatorului, “Orice consumator are dreptul la protecția drepturilor sale de către stat.”

Shopping plăcut!!!

                                                                                                                  Veronica MARIN

Advertisements

About bogdanel04

28 de ani, casatorita, am un copil, sunt studenta la SSAJ.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s