La ce întrebări vom răspunde la referendum?

După tentativele eșuate de alegere a șefului statului, AIE crede că a găsit soluția pentru a ieși din impas – referendumul. Cu toate că încă nu se știe exact care articole din constituție vor fi modificate, liderii alianței dau de înteles că vor să coboare pragul alegerii președintelui de la 61 de mandate la 51. Pe lângă aceasta, vor să scoată din atribuțiile președintelui, pentru a avea un stat parlamentar clasic. Deși data în care va avea loc referendumul încă nu a fost stabilită, cert este că va fi în aprilie, potrivit afirmațiilor membrilor alianței.

Sociologii și analiștii politici au pareri diferite despre cum ar trebui formulată întrebarea în buletinele de vot de la referendum. Astfel, analistul politic Nicolae Negru spune că întrebarea este simplu de formulat, iar sociologul Ion Jigău crede că în buletinele de vot trebuie să fie o singură întrebare clar formulată. Sociologul Doru Petruți susține că întrebarea trebuie să fie simplă, clară, și neapărat echilibrată, ca să nu influențeze răspunsul alegătorului.


Deși liderii AIE spun că cest referendum este soluția pentru criza politică, unii analiști politici cred că acest referendum este inutil. Igor Boțan crede că nu este nevoie de referendum, iar Oazu Nantoi se arată sigur că referendumul nu va acea loc.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s