Produsele ecologice nepopulare în rîndul agricultorilor

      Într-o țară agrară ca R. Moldova, doar 1% din toată suprafața terenului agricol este folosit pentru producția ecologică, arată datele Ministerului Agriculturii. Pentru ca un produs să fie declarat ecologic este nevoie de o listă întreagă de documente și desfășurarea multor controale. Pe de altă parte, agricultorii spun că sunt descurajați de această procedură și o consideră inutilă.

       La Piața Centrală, Maria Guștiuc își vinde de cîțiva ani cartofii crescuți în condiții casnice. Maria spune că nu vede necesitatea de a trece toată procedura de verificare a produselor ecologice. „Cred că un certificat ar fi deajuns. Nu sunt de acord cu această birocrație. Pentru aceste documente și controale trebuie o mulțime de bani. Eu n-am stropit cartofii, iar gîndacii de colorado i-am strâns cu mâna.”

In tabel vedeti deosebirea dintre un produs ecologic, un produs natural si unui chimic

       Pe de altă parte, șeful Direcției Agricultură Ecologică al Ministerului Agriculturii, Iurie Senic, spune că actele, testele de loborator și supravegherea sisematică demonstrează valoarea ecologică a produsului. „Produsul natural crește de la sine. Dar cel ecologic este obținut într-un mediu protejat de diferite boli și poluanți. Cu alte cuvinte produsul natural ar putea să nu fie la fel de sănătos ca cel ecologic.” 

       Astfel, pentru efectuarea inspecției e nevoie de 130 de lei pentru un hectar de pământ, iar analiza de sol ajunge pînă la 2000 de lei. Aceste teste verifică nivelul de metale grele și nitrați din pământ. Un teren agricol poate fi folosit pentru agricultura ecologică abia după 2 ani de supraveghere sistematică.

        Un producător local din Chișinău, Simion Plugaru, spune că pe lîngă faptul că oamenii nu sunt încurajați să investească în agricultura ecologică, mai există o mulțime de riscuri. „Noi nu folosim preparate chimice împotriva dăunătorilor și bolilor. Producția este mult mai mică, pentru că dăunători ne strică roada și avem multe pierderi.”

         Vasile Ciobanu, consultant din cadrul Organismului de Certificare și Inspecție, spune că dacă roada este afectată de vătămători și producătorii doresc să-și păstreze valoarea ecologică a produselor, acestora s-ar putea să le permită folosirea unor pesticide.


În R. Moldova doar 22.000 de hectare de terenuri sunt folosite pentru agricultura ecologică, din care se hrănesc populația a 11 sate. Pînă la sfârșitul anului 2011 au fost exportate în străinătate 15.000 tone de produse ecologice.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s