Pe 7 noiembrie au primit “binecuvîntarea” lui Lenin

Prilej de sărbătoare şi emoţii pentru noi membri comunişti. În dimineaţa zilei de  7 noiembrie, îmbrăcaţi la patru ace şi cu garoafe rosii în mîini, reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Moldova  alături de simpatizanţii săi au celebrat  împlinirea celor  94 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

Vladimir Voronin vorbeste despre Marea Revolutie din Octombrie, lauda partidul Comunistilor si critica dur tradatorii si reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana. Foto by Mariana Jacot.

“Împreună suntem o forţă!”

Evenimentul a avut loc, tradiţional, lîngă monumentul lui Lenin, pe teritoriul centrului expoziţional Moldexpo. La sărbătoare au participat  aproape 200 de persoane. Printre ei erau prezenţi atît  persoanele în etate, majorotatea trecuţi de 60 de ani, cît şi  tinerii comsomolişti. Cîţiva dintre aceştia au ţinut disursuri în care au elogiat acţiunile comuniştilor, afirmînd că “această sărbătoare este un simbol al schimbării şi al statului ce are grijă de fiecare cetăţean în parte şi cu toţii suntem gata să construim un stat socialist.” Ultimul care a ţinut discursul a fost leader-ul Partidului Comunist – Vladimir Voronin. În cuvîntarea sa, pe care a început-o în romană şi a finisat-o în rusă, Preşedintele i-a felicitat pe cei prezenţi cu celebrarea Marii Revoluţii din Octombrie, făcînd trimiteri la istorie şi la semnificaţia acestei zile pentru cei care şi astăzi duc dorul trecutului „glorios”.

PCRM e “cel mai tînăr partid” din Moldova

În discursul pe care l-a ţinut Vladimir Voronin  s-a referit şi la întinerirea partidului pe care îl conduce, anunţînd că la Comunişti  aderă  zilnic sute de tineri. Iar vîrsta medie a membrilor din partid este de 38,5 ani, acesta fiind si „unul dintre cele mai tinere partide politice din Moldova.” Devenită o tradiţie, la sfîrşitul discursului său, Vladimir Voronin, ajutat de Iurie Munteanu, a înmînat carnetele roşii noilor membri de partid, care de azi au devenit cetăţeni cu acte în regulă. De marea onoare s-au bucurat doar 10 tineri.

“Sunt mîndră că am devenit comunistă!”

Inminarea solemna a carnetelor de membru de partid. Tatiana Sendrea il primeste fiind felicitata de insusi Vladimir Voronin. Foto: http://www.pcrm.md

Primele care eu fost invitate la înmînarea solemnă a carnetelor roşii au fost două doamne – mamă şi fiică –  Tatiana şi Marina Şendrea.  Mîndre  şi  entuaziasmate aceste au ieşit pe rînd pe scena improvizată unde le-au fost înmînate carnetele de membru de partid. După care a  urmat  o strîngere caldă de mînă şi o poză ca amintire. Ce înseamnă a fi comunist? De ce anume patridul comuniştilor? Aceste intrebari  le-am adresat Tatianei Şendrea. Iată ce mi-a declarat, noul şi „proaspătul” membru comunist:

  voce 

“URA!” pentru  Marele Octombrie şi flori  pentru  Lenin

Reprezentantii partidului Comunistilor impreuna cu simpatizantii sai depun flori, traditional - garoafe rosii - la monumentul lui Lenin in semn de recunoastere pentru marea schimbare. Foto by Mariana Jacot.

Cu aceste cuvinte şi-a încheiat tradiţional discursul său Vladimir Voronin. Exclamînd, ca în timpul paradelor sovietice:  “URA!URA!URA!” cei prezenţi la sărbătoare au depus flori, in mare parte garoafe rosii, floare  care dupa evenimentele  din 1848,  devine simbol al luptei revolutionarilor, reprezinta, totodata si un simbol al comunistilor de ieri si de azi.  Florile erau depuse la picioarele lui Lenin, ritual obligatoriu pentru reprezententii si adepti ai comunizmului. Impacati ca au  indeplinit dreptul civic fata de neam si tara, cei prezenti au plecat spre casele lor.

Scurt istoric: La 25 octombrie 1917 (stil vechi) – 7 noiembrie 1917 (stil nou) are loc Marea Revoluţie Socialistă din octombrie în Rusia, care inaugurează în istoria lumii epoca trecerii de la capitalism la socialism. Revoluţia a fost numită din octombrie deoarece în Rusia ţaristă de pînă în 1917, conform calendarul vechi bisericesc, data era de 25 octombrie. Conform noului calendar introdus de sovietici în Rusia la 1917 data revoluţiei s-a modificat pe 7 noiembrie. Sursa: http://www.istoria.md

Advertisements

About bogdanel04

28 de ani, casatorita, am un copil, sunt studenta la SSAJ.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s