Revolutia din octombrie sarbatorita la Chisinau

Simpatizanții și membrii PCRM au marcat la Chișinău 94 de ani de la Revoluția din octombrie. Evenimentul a avut loc la monumentul lui Lenin unde a fost prezent și liderul PCRM, Vladimir Voronin. Acesta a ținut un discurs, a înmânat carnete de partid noilor membri și a încheiat ceremonia cu o tradițională depunere de flori.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a menționat în discursul său că, Marea Revoluție Socialistă din Octombrie a deschis calea spre succes

Comparativ cu anii precedenți, în acest an au venit un număr mai mic de oameni, circa 200 de persoane. Nostalgicii după URSS , la care s-au alăturat și un grup de tineri, s-au adunat dis-de-dimineață cu cîteva garoafe roșii în mâini la monumentul conducătorului proletariatului mondial. 

Ceremonia a început cu discursurile tinerilor, care făceau parte din Uniunea Tineretului Comunist, iar unii din ei purtau veste cu sloganul electoral al comuniștilor. „Marea Revoluție este un exemplu cum trebuie să lupți pentru comunism. Noi, comsomolul Republicii Moldova, suntem orientați să luptăm pentru ideile lui Marx, Engels și Lenin . Ura!”, a exclamat unul din tineri, Nicolai Cuharenco.

 Vladimir Voronin: „PCRM este cel mai tânăr partid din Moldova”

 La eveniment, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a ținut și el un discurs în care a afirmat că PCRM este cel mai tânăr partid din Moldova. În pofida faptului că în societatea de azi acest partid este considerat depășit de timp, potrivit lui Voronin, vârsta medie a membrilor comuniști este de 38 de ani. ”Noi la fiecare trei luni facem un raport statistic”, a adăugat acesta.

Deși la miting au participat o bună parte din tineri, Sergiu Sîrbu, juristul PCRM, crede că participanții de vărsta a treia au venit mai mulți, pentru că țin minte această dată și au învățat despre revoluție. ”Tinerii mai puțin au avut posbilitatea să studieze istoria țării noastre, dar eu cred că putem să recuperăm”, a menționat acesta.

 Un tânăr prezent la ceremonie, Denis Edimoschi, a spus că a venit împreună cu prietenii pentru că își dorește o schimbare: ”Noi credem că astăzi e ziua schimbării. Eu n-aș spune că sunt mai mulți oameni în vârstă. Sunt foarte mulți tineri. Doar eu cu prietenii suntem aproape 25 de tineri. Ia uitați-vă ce fete frumoase avem!”

„În fiecare zi în partidul nostru intră sute de oameni tineri”, susține Voronin

Ca dovadă că partidul comuniștilor se bucură de o popularitatea în rândurle tinerilor, Vladmir Voronin, a înmânat în cadrul evenimentului cîteva carnete roșii. Printre noii membrii, este și Liubovi Cojocaru care crede că partidul comuniștilor ar putea face multe pentru copilul ei. La înmânarea carnetului Liubovi a ieșit cu copilul în brațe.

Amintiri din perioada de glorie a comunismului

O parte din simpatizanții veniți la monumentul lui Lenin erau persoanele de vârsta a treia, care au depănat cîteva amintiri din perioada cînd prețurile erau ieftine, învățământul era gratis și oamenii lucrau în colhozuri. Pensionarii au ascultat cu admirație discursul lui Voronin, în care erau lăudați cei opt ani de guvernare comunistă și criticată actuala conducere democratică.

 Alexandru Petrovici Caravaev, unul din persoanele în etate care își aduce aminte cu plăcere de perioada comunistă, spune că înainte era vesel și bine și nimeni nu-i obliga să iasă să sărbătorească. „Astăzi sunt puțini oameni. Nu pot să vă spun de ce”, mai adaugă pensionarul.

 Pentru Ghenadie Fiodor, un bărbat în vârstă de 71 de ani, care are o dizabilitatea fizică, această zi este foarte importantă, pentru că îi aduce aminte de perioada de înflorire a Moldovei Socialiste. „Eu am venit de la Rîșcani cu două troleibuze. Tot am lăsat, nici nu am dormit”, povestește bărbatul.

Participanții la miting s-au grăbit să depună flori la picioarele lui Lenin

Evenimentul a culminat cu depunerea de flori în fața monumentului. Voronin a fost primul care a închinat cîteva garoafe la picioarele lui Lenin, după care au urmat și ceilalți participanți la miting.

 Maia Grinevici, o femeie care a venit cu un buchet de crizanteme spune că pe vremuri sărbătoarea se simțea cu cîteva zile înainte. „Astăzi e mai trist. Vin oameni mai puțini. E frig și apropae toți sunt bolnavi, dar e plăcut să vedem că vin și tinerii.”

 Revoluția socialistă a avut loc în noaptea de 25 octombrie 1917 în orașul Sankt Petersburg. Muncitorii și soldații înarmaţi au ocupat Palatul de Iarnă și au proclamat Puterea Sovietelor, care a durat peste 70 de ani. Astăzi revoluția este sărbătorită la data de 7 noiembrie conform noului calendar gregorian.

Vezi aici cum a fost sărbătorită ziua de 7 noiembrie la Moscova

7 Noiembrie, istoricul zilei
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s